Den nye bergensbølgen

C8DB925F-1F7C-4DFF-99CF-93E7738FEA6DKortanmeldelser og kommentar: Fangst /Kropp / Hjerteslag / Kristi Brud (den nye bergensbølgen) 

De har dukket opp overalt i det siste. Hvor kommer de fra og hvor er de på vei? Her er et forsøk på å oppklare hvorfor vi opplever en storm av bergensband for tiden, hvorfor de har dukket opp i pressen og på plakater, ikke minst i hovedstaden, og hva de har på hjertet (sic!).

FANGST: «FØNIKSINSTITUTTET» (ALBUM, 2022)

Popklikk har nettopp anmeldt Fangst og deres forrykende debutalbum: Norsk rocks nye komet | PopklikkFangst har, foruten medlemmer fra Death By Unga Bunga og Honningbarna, Johannes Fjeldstad i front, kjent som vokalist fra bergensbandet Hvitmalt Gjerde. Med andre ord en litt tvilsom kvalifikasjon som bergensband, men likevel.

Hvitmalt Gjerde ble offisielt oppløst våren 2018, etter fire album og en rekke singler. hva holder de øvrige medlemmene i bandet på med? Svaret på det og en rekke andre spørsmål får du litt lenger ned i kommentaren, for omtrent samtidig med at Fangst er i ferd med å erobre tronen, er ikke mindre enn tre andre bergensband ute med album og singler. Og alle holder de innen omtrent den samme musikalske sjangeren. Eller gjør de egentlig det? Er det bare egentlig bergensdialekten som får musikken til å høres lik ut?

KROPP: «SUKSESS» (ALBUM, 2022)

Et av bandene er Kropp, tidligere bassist i Hvitmalt Gjerde, Håvard Bakke, sitt prosjekt, som nettopp har gitt ut debutalbumet sitt, «Suksess». Popklikk har anbefalt singelen «Fredag» fra skiva, låten som skiller seg ut som den klart beste skiva. Plata byr ellers på bøttevis med Håkan Hellströmsk soulpop på bergensk, litt post-pønk, new wave og powerpop. Denne festlige miksen av musikk gjør nok susen når bandet spiller konserter, og har absolutt sin sjarm også på plate.

HJERTESLAG: «TYVENS DAGBOK» (ALBUM, 2022)

En helt annen historie er det som hendt med det største av bergensbandene det siste tiåret, Hjerteslag. Bandet bestod inntil i fjor av de fem musikerne Robert Eidevik, Petter Sætre, Torjus Raknes, Ole-Andre Hjelmås og Nikolas Aarland. Tre album og en haug med singler ut i karrieren ble det brått stopp i 2020. Uroligheter i bandet førte til at de ble oppløst, og en lang periode med alvorlige stridigheter rundt eierskap av bandnavnet fulgte.

Sætre, Raknes, Hjelmås og Aarland ble faktisk tildelt enerett til varemerket Hjerteslag av Patentstyret, men Eidevik fikk tildelingen overprøvd. I 2021 holdt Eidevik konserter under navnet Hjerteslag, og nå er han altså ute under samme navn med nytt album med nye musikere, blant andre black metal-gitarist Arve Isdal (kjent fra blant andre Trinacria, Enslaved og Audrey Horne) og Ivar Tormodsæter.

Og plata er bra! Først ut er den gode singelen, «Som Ringer I Vannet», deretter får vi glimrende «Suzanne», poplåten som har alt; et catchy refreng, en tekst som gir subtile hint om et oppgjør med tidligere medlemmer i bandet. Sommerslageren «Fuck Sommeren» er også en godbit med Cure-synth og gitarøs. «Post 5071» er en storslått låt og et ikke fullt så subtilt, men ganske direkte, oppgjør med de gamle bandkameratene.

«Fluktplaner» og «Storms gate» er også bra, og den episke sistelåten «Splint» er kronen på verket. Eidevik har utvilsomt gitt ut en overaskende sterk samling låter, selv om soundet av Hjerteslag muligens lider noe under tapet av de gamle musikerne. Det hele låter litt polert, men du verden, Eidevik levner i hvert fall ingen tvil om hans betydning i gamle Hjerteslag.

KRISTI BRUD: «SPILLER INGEN ROLLE» (SINGLE, 2022)

Sist, men ikke minst, har de fire andre medlemmene i Hjerteslag samlet seg og markert seg som et sterkt liveband under det noe kontroversielle navnet Kristi Brud. De har kun gitt ut den ene, men høyst potente singelen «Spiller Ingen Rolle». Låten er langt mørkere og nærmere kategorien shoegazer enn Hjerteslag, og med denne singelen melder Kristi Brud at de mener alvor. Musikalsk kan de sies å være en slags arvtaker etter Skambankt, som også har lagt opp. Det er all grunn til å glede seg til et helt album fra denne gjengen som utvilsomt har noe på gang.

Om det er tilfeldig eller ikke at alle disse bandene er aktuelle på samme tid er uvisst, men man kan bli forvirra av mindre. Det som er sikkert, er at Bergen har fostret opp en rekke knallgode band og musikere de siste tiårene. Både det og lyden av Bergen må tilkjennes det som kalles bergensbølgen, ikke minst slik den artet seg på 2000-tallet med band som Datarock, Razika, Pogo Pops, Fjorden Baby!, John Olav Nilsen & Gjengen og etter hvert, nettopp, Hjerteslag.


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *