7E4EBF69-0A7C-46CB-A5B6-B80F1FEDC88EDavid Ritschard: «Blåbärskongen» (album, 2021)

Da David Ritschard dukket opp med sitt debutalbum,«Brobrännaren», i 2019 skrev jeg følgende: «Stockholmeren Ritschard, som gjerne opptrer i cowboyhatt, Adidas joggedress, slips og nypussede sko, har laget et album som sjarmerer, berører og biter seg fast i lisseslipset. Pakket inn i et lydbilde der det er plass til både steelgitarer, blåsere og feler, makter Ritschard å trylle fram avhengighetsskapende låter som også kan slå i bordet med tekster breddfulle av hverdagsrealisme og livsvisdom. Favorittlåter? Hele bønsjen!»

Etter å ha hørt oppfølgeren «Blåbärskongen» kunne jeg ha skrevet akkurat det samme en gang til. Den lille forskjellen er at Ritschard presterer enda litt bedre på andre forsøk. Vi snakker med andre ord om en sjelden god plate.

Som på forgjengeren lager Ritschard musikk i skjæringspunktet country, rock, blues, pop, soul og svensk visetradisjon. Musikk som bugner over av sterke melodier og tekster ikke ulikt det Perssons Pack holdt på med for sånn cirka 25 år siden.

Som en ekte crooner og trubadur, legger Ritschard stor vekt på at tekstene skal skinne i kapp med melodiene. Noe han definitivt lykkes med; man skal lete lenge etter en bedre historieforteller i dagens musikkunivers. Vi snakker varme, snodige, hverdagslige, vittige, hjerteskjærende og samfunnsengasjerende tekster som alltid tar parti med hverdagheltene og folket på gølvet. Henric Hammarbäck og Eric Palmqwist fortjener begge en stor klapp på skulderen som bidragsytere på flere av tekstene.

Produksjonen er velsignet med et lydbilde der det er holdt av god plass til både steelgitarer, feler, blåsere av ymse slag, fløyter og mye mer. Er usedvanlig raust og velfungerende lydbilde som kler opp låtene på perfekt vis. 10 suverene låter som én etter én sjarmerer lytteren i senk.

Samgene som senket meg først var «Sverigerocken», «Sockenplan Revisited», «Än går det vågor» (med Frida Hyvönen) og «Aldrig lämna», men etter noen runder var det bare å erkjenne at alle låtene fortjener en plass på pallen.

Noe som fikk meg til å innse at Blåbärskungen trolig er synonymt med Kungen av svensk country-og visemusikk.

Blant årets beste utgivelser? Tja, hvorfor ikke, for plata er utvilsomt helt konge!

Foto: promo