Norsk rocks nye komet

BCED0EAE-8588-4F89-A9AF-0B9BB44328B1Plateanmeldelse: Fangst – «Føniksinstituttet» (album, 2022)

Fangst er norsk rocks nye komet, en supergruppe med medlemmer fra Honningbarna, Death By Unga Bunga og Hvitmalt gjerde, pluss en nyutdanna jazztrommis fra The Juilliard School i New York, og sist men ikke minst – bandet har et uttalt ønske om å overta tronen innen rock på norsk! Det er en herlig ubeskjeden og framoverlent holdning av gutta i bandet (og plateselskapet).

Og det er virkelig en god søknad disse gutta legger inn. Et svært lydbilde og fokuserte låter, stadionrock-gitarer og en vokalist med naturlig, og passe desperattilstedeværelse. Fangst ga ut fire kjappe singler i 2021, som et varsel på hva som skulle komme. Ryktet skal ha det til at de leverer så det holder live også.

«Ut av det grå» åpner plata med gitar og woohoo-kor. Det er klassisk rockenroll på høygir og selvtilliten er på topp. Det er umulig å ikke la seg rive med. Plata inkluderer, overraskende nok, ikke en av årets singler,«Eneste peneste». Mulig at gutta i bandet synes den var for lett for albumet. Litt synd, fordi låten har et par smarte grep og og en beintøff gitarsolo.

Men andrelåten «Nye vinger» dekker umiddelbart savnet med sine The Aller Værste!inspirerte vers og store refreng. For en herlig attityde. «Uro» er også en rocker av format med klare referanser til 80-tallet og postpønken. Litt Franz Ferdinand og faktisk litt tidlig Kent(!). Denne låten har gått på repeat hos undertegnede et par dager allerede. Litt dialektforvirring oppstår på «Evighet», men det er flere band som skifter hovedvokalen, for all del.

«Krig på Tjuvholmen» er nok en ypperlig låt. Sukkerspinndryppende gitarer og drømmekor. «Nyttår» skyter som en rakett gjennom natten. Er det litt Bob Hund jeg hører? Instrumentalen «Salme iii» drar på så inn i hampen at den nesten går Honningbarna i næringa. «Postludium» er det obligatoriske nikket til Dum Dum Boys, og en verdig avslutning på plata.

Framfor alt låter Fangst veldig friskt – og det er imperativt for å oppnå drømmen om rocketronen. Oppskrifta er å finne i romanen «Sennepslegionen» av Morten Jørgensen, så her er det bare å lese seg opp, gutter. Skulle vi ønsket oss noe mer, må det være ett hakk mer originalitet, du vet, følelsen av noe du ikke har hørt før. Det finner de ut av på den neste plate.

Singlene har gått sin seiersgang på radio, fanskaren er etablert etter en rekke energiske konserter, bandet er toppmotivert, plassen på tronen er ledig og alt er lagt til rette for Fangst – men så var det comebacket til Kaizers da…

Plata slippes i morgen, fredag 11. november.

Foto: Jansens Records (foto)

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 205