Skal du bare høre én låt i dag

moddiLa det være «A Matter of Habit» av Moddi. Eller glem det. Det holder ikke med en låt. Hør hele albumet «Unsongs». Igjen og igjen. Du blir garantert klokere av det.

Moddi altså. Der har du en mann med en plan. Hvis bare flere i musikkindustrien hadde hatt en like klar retning og ikke minst MENING med det de driver med (tar du notater, Bieber?). Det er bare å bøye seg i støvet. Vi snakker tårer i øynene, gåsehud og en følelse av runner’s high i hårrøttene.

Allerede ved første gjennomlyttning har «Unsongs» plassert seg godt i toppsjiktet av som ett av årets aller viktigste album. Moddi synger som om noe står på spill, med en innlevelse og lidenskap som får det til å gå kaldt nedover ryggen.

Og noe står i aller høyeste grad på spill. For «Unsongs» består av 12 forbudte sanger fra 12 forskjellige land.

På albumet har Moddi oversatt, gjendiktet og tonesatt sensuererte tekster fra alle verdenshjørner, fra vietnamesiske kampsanger og samiske sagn til mexicanske narkoballader og britiske poplåter. Felles for alle sangene er at de på en eller annen måte har blitt forhindret fremført.

– Selv om sangerne er fengslet, sensurerte og myrdet, lever sangene deres videre. Dette albumet er et forsøk på å vise hvordan musikksensur fungerer, og hva det er som gjør at en sang oppfattes som farlig, sier han i en pressemelding.

Moddi har også laget små dokumentarer om hver låt som gir en ekstra dybde til det fantastiske prosjektet.

«A Matter of habit» er en kruttsterk rapport fra Vestbredden om langtidsvirkningene av krig og okkupasjon. Ta den inn.Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405