Slår fremdeles knockout på røkla

Suverent album fra NF
Suverent album fra NF

For de fleste som vokste opp på 80-og 90-tallet var Crowded House et band man mer enn gjerne brukte tid på. Bandets særdeles fengende låter traff nemlig den musikalske tidsånden med både presisjon og kraft.

Neil Finn
Neil Finn

Selv for de av oss som helst lyttet til band iført svarte antrekk og lisseslips, var det umulig ikke å like bandet fra Melbourne, New Zealand. Foruten å bli spilt på stort sett alle radiostasjoner verden over, dukket Crowded House sine musikkvideoer opp både her, der og overalt hvor levende bilder dominerte. Som for eksempel på MTV, datidens kanskje mest innflytelsesrike møteplass for musikkinteresserte.

Bandets selvtitulerte debutalbum fra 1986, med giganthiten «Don’t Dream It’s Over» som innpisker, solgte så bra at selv oldemor i innerst i Sognefjorden kunne minst to av låtene utenatt.

Og vips, så var Crowded House et av universets mest populære band. Noe de skulle fortsatte å være i mange år.

Selv om jeg personlig digger «Woodface» hardest; et av 90-tallets deiligste popalbum, har jeg fremdeles et nært forhold til alle albumene Crowded House ga ut. Et forhold som først og fremst skyldes bandets frontmann og låtskriver, Neil Finn.

En ekstraordinær låtskriver som, etter at Crowded House ble oppløst, har fortsatt å lage plater det er umulig ikke å like. Som rykende ferske «Out Of Silence», en plate som, etter et par innledende runder, banker låtene rett i krysset.

Produksjonen på «Out Of Silence» er så silkemyk at sangene for det meste svever rundt i en varm og uimotståelig atmosfære. Noe som i stor grad skyldes en kombinasjon av lettbente tangenter og fjærlette strykere og blåsere.

Men selv om albumet oppleves som usedvanlig melodiøst og lekkert, bærer flere av låtene i seg dramatiske vendinger både arrangements-og tekstmessig. At alvoret titt og ofte stikker hodet over vannet, tilfører albumet en eksistensiell og følelsesmessig dimensjon som styrker helhetsopplevelsen.

«Out Of Silence» er nok et bevis på at Neil Finn fremdeles slår knockout på røkla allerede i første runde. Og selv om mine favoritter akkurat nå er «Love Is Emotional», «Independence Day», «Second Nature» og «I Know Different», kan du trygt ta med deg hele gjengen neste gang du besøker svigermor.


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Ett kommentar til “Slår fremdeles knockout på røkla”

  1. TCK avatar
    TCK

    Strålende plate med mye 60/70 talls referanser uten at det låter annet enn moderne. Utrolig ar den er spilt inn live iløpet av 4 timer. Lekkert og elegant!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *