Countryrock-stemmen har stilnet


Linda Ronstadt (67), som på 70-tallet var en av USAs største kvinnelige vokalister, har fått Parkinsons. Dermed får vi aldri sjansen til å høre kanskje den tøffeste og varmeste countryrock-stemmen på konsert.

Ifølge Simon & Schuster har vokalisten solgt mer enn 100 millioner album, og siste halvdel av 70-tallet var hun årlig et trekkplaster på forsiden av magasinet Rolling Stone.

Ronstadt, som er halvt meksikansk og halvt tysk, har vunnet hele 11 Grammy-priser og touchet innom alt fra folkemusikk til country, rock, pop, new wave, opera, jazz, spansktalende musikk og roots. Den siste utgivelsen ble sluppet så sent som i 2006. Hun forteller at hun i dag ikke kan synge en tone.

Hennes kanskje beste egenskap var å forvandle andres låter til sine helt særegne. Ett eksempel er Buddy Hollys «That’ll Be the Day»

Det skal heller ikke underslås at Ronstadt nok også slo gjennom fordi hun var en vakker kvinne. Her er hun fra et Johnny Cash-show fra slutten av 60-tallet.

Men hun likte ikke rockeimaget hun begynte å få utover på 70-tallet og som ble sementert gjennom platecovere og forsiden av diverse magasiner. Blant annet bidro den kjente fotografen Annie Leibovitz til dette. Ronstadt har innrømmet i ettertid at hun puttet ganske stort press på seg selv for å konkurrere med gutta, på deres nivå.

Hvor stor hun var kan illustreres ved at backingbandet på hennes tredje album fra 1972 var ingen ringere enn The Eagles, som også turnerte med henne en kort periode. I 1977 plukket hun opp en sang fra debutalbumet til den da ukjente Warren Zevon, som kunne beskrive noe av det hun følte.

Men en av de tøffeste låtene som Ronstadt noen gang spilte inn (og som gikk mange runder på platespilleren hos en av Popklikks eldste medarbeidere), er «You’re No Good» av Clint Ballard Jr. En ekstremt fengende sang med en alvorlig undertone.

Linda Ronstadts memoarer «Simple Dreams» slippes i neste måned. Inntil da kan dere nyte denne fantastiske versjonen av Neil Youngs «After the Gold Rush», i kompaniskap med to andre countrydronninger. Dolly Parton og Emmylou Harris.

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233