De 152 beste låtene 2010-2019

0EDCAA7E-1024-4BB8-9D00-7315C78BD741La oss rydde dette av veien før det starter å syde og koke i kommentarfeltene eller Popklikks innboks: Vi er klar over at tiåret «strengt tatt» ender ved utgangen av 2020. Ja, vi vet det. Jada, dette er noe mange liker å briske seg med at de har kunnskap om…

… men: siden «alle andre» opererer med 2010 til 2019 som et tiår, så gjør vi i Popklikk også det.

Derfor har vi siden adventstiden tok til i desember 2019 tenkt, laget egne lister og diskutert flittig i våre ulike redaksjonelle møtesteder og her er de altså: Det vi mener er de 150 beste og kuleste låtene fra de siste ti årene.

Dette er en høyst subjektiv og popklikkete kåring så klart, hvilket du vil se i utvalget vi har gjort. Det er mye gitarbasert pop og rock her, med noen små glimt av andre ting. Sånn er vi bare skrudd sammen og sånn må det være når vi formidler den musikken som begeistrer oss!

Vi har helt sikkert oversett noen låter, og vi vet vi har diskutert bort meget gode kandidater. Neste uke kunne vi kanskje ha kommet opp med tjue andre artister som hadde fortjent en plass. Men en ting er sikkert, vi synes at vi viser en viss bredde når vi kun har en låt per artist (som er en hovedregel for spillelister hos deler av redaksjonen).

150 artister der altså, som alle har vært med på å farge det foregående tiåret for oss i Popklikk. Vi håper de to spillelistene kan være til inspirasjon, kanskje du oppdager noe du ikke har hørt før?

Eller… beklager, det er 151 artister. Espen (senior) endret til stadighet på sine valg på overtid av listediskusjonen i diverse meldinger. Det gikk gjerne i en låt inn, en annen ut, men av samme band.

Så kom det: «Vi må ha med Hiawata!». «Ok», svarte Espen (junior), «men da må noe ut. Hva med å kvitte seg med en av gamlingene på lista?».

Vi kan si det sånn at dette ikke ble tatt veldig godt imot hos den eldre garde i redaksjonen: «… en eller annen gamling?! Nå må du skjerpe deg, junior!», kom det fra Espen (senior). I et sjeldent øyeblikk av forsoning og imøtekommenhet ble det derfor bestemt at vi tar 76 låter i en av listene, selv om dette i følge Espen (junior) gjør særdeles vondt i symmetrien. Så ja, Oslo-bandet Hiawata er inne og nå er listene endelig.

Trodde vi. Men, helt på tampen, langt inn i Fergie-time, tikket følgende melding inn fra Morten om at «Venice Bitch» fra Lana Del Rays nye album definitivt måtte være med.

Noe som etter en heller laber respons fra de andre i Popklikk-redaksjonen fikk Morten til å sende følgende melding på Messenger: «Hm. OK. Jeg synes den er bra – litt sånn på en Aimee Mann-måte, om dere skjønner: formatet er nemlig det mest krevende, på mange måter: streit og storslått poprock, som krever enormt av låtkvalitet og tekst for ikke å falle gjennom. Og litt ekstrapoeng for å parafrasere låttitler fra Neil Young, Joni Mitchell og Radiohead. Jeg synes ni minutter lange «Venice Bitch» er ganske monumental».

Og da var vi selvfølgelig solgt og vips var symmetrien på plass. 152 låter fordelt på to spillelister og alle var glade. Forhåpentligvis også dere.

 Vi ønsker dere, kjære popklikkere, et godt nytt år, og vi ser fram mot nye Popklikk-eventyr på 2020-tallet!

 

 

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 167