Definitivt et av årets fineste indie-album så langt

4507345F-56EB-4CEB-930C-EC19B7A0296CPlateanmeldelse: The Deer – «The Beautiful Undead» (album, 2022)

The Deer er et spirituelt folk– og stargaze surfband fra Austin, Texas. Det er i hvert fall det de kaller seg selv, men «The Beautiful Dead» er først og fremst eveldig fint, gitarbasert indie/alt country-album, spilt inn i gitarist Michael McLeods hjemmestudio. Etter sigende skal dette være det første av to innspilte album fra bandet, som har klart å kanalisere energien fra de siste par årenes avlyste turnéer inn i studio.

El-gitaren ligger naturlig nok langt framme i lydbildet og bidrar til at bandet til tider minner litt om Band Of Horses. Vokalist Grace Rowland (tidl. Park) har jobbet med et annet Austin-band, The Blue Hit. Michael McLeod har fungert som tekniker/produsent på både dette og det forrige albumet, «Do No Harm» (2020). Alan Eckert håndterer både trommer og synth på skiva, og både han og bassist/keyboardist Jesse Dalton (den hittil ukjente femte broren til Dalton-brødrene fra Lucky Luke?) bidrar med vokal.

Skiva åpner luftig og vakkert med «Bellwether». Vi får servert klingende gitarer, smakfulle synther og en nydelig oppbygging. Med andrelåten, «I Wouldn’t Recognize Me», viser The Deer at de mener alvor, i det som er en perfekt poplåt i Chrissie Hyndes/The Pretenders’ ånd, krydret med psykedeliske tremolo-gitarer og fiolin traktert av Noah Jeffries. En sterk kandidat når årets låter skal oppsummeres.

Neste låt, «Baby Green», er også sterk låtskriving av vokalist Grace Rowland, og en nydelig signaturgitar levert av McLeod. Tilsvarende signatur får vi også på «Columns», hvor den lett jazzete gitarfiguren utgjør en stor og definerende del av låten.

Plata tar et aldri så lite hvileskjær «Lilacs», mens «The Lion Or The Bear» er arrangert med både fele og tremolo-gitar. «Six-Pointed Star» er fin indie-pop. Avslutningsvis beveger The Deer seg nærmere folk/country-uttrykket, mens sistelåten «Bowl» har strammere rytmiske tøyler og en fiolinsolo i fri dressur.

Selv om «Confetti to the Hurricane» var en fin låt på forrige skive, er det ingen tvil om at The Deer har tatt noen sjumilssteg med «The Beautiful Undead». At de også har levert et av årets fineste indie-album, er udiskutabelt.

Foto: Keeled Scales (promo)

 

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 202