En godt skult musikalsk skatt

33E21569-4360-4FDA-A963-87C73712F31BPlateanmeldelseFreedy Johnston – «Back on the Road to You» (album, 2022)

Freedy Johnston og hans myke og svært behagelige stemme er endelig tilbake etter sju års hvile med et album der han på glimrende vis blander countryrock og powerpop. Johnston, som til daglig puster inn New York-luft, har tidligere gitt ut mange svært fine og iørefallende album, uten at det har gitt han den oppmerksomheten han fortjener.

Album som «This Perfect World» (1994), «Never Home» (1997), «Blue Days Black Nights» (1999) og «Rain on the City» (2010) blir bare bedre og bedre for hvert år som går. En skjebne som garantert også vil ramme «Back on the Road to You», der Johnsons musikalske univers befinner seg sånn cirka midt i mellom kremartister som Nick Lowe og Marshall Crenshaw.

Lydbildet er så lettbent og lekent at låtene flyr avgårde på luftige vinger, fylt med velklingende gitarer, keyboard, strykere og en og annen steelgitar. At Johnston på tre av platas beste spor har alliert seg med Aimee Mann, Susan Cowsill og Susanna Hoffs (The Bangles), trekker selvfølgelig opp, men alle låtene på plata har mer enn nok å by på.

De fleste av låtene rusler avgårde i et relativt moderat tempo, men rett som det er tråkker Johnstons litt ekstra hardt på pedalene, som for eksempel «There Goes A Brooklyn Girl» og «The Power Of Love», der 12-strengeren virkelig kommer til sin rett på førstnevnte.

Men Johnston er muligens på sitt ypperste når han, som på «Darlin’» og «That’s Life», legger seg nedpå og lar låtene vandre avgårde i et behagelig og svært sjarmerende tempo. To låter der kombinasjonen av Aimee Manns og Susanna Hoffs koringer og en deilig steelgitar virkelig gjør underverker. Eller som når lydbilder tillater strykerne å falle inn på to av platas beste spor, «Somewhere Love» og «Trick of the Light».

Og da har jeg ennå ikke nevnt fantastiske «Madeline’s Eye» (joda, du gjorde det akkurat, Espen!)

Freedy Johnstons musikalske univers er dessverre fremdeles en godt skjult skatt, men nå kan vi sammen gjøre den litt mer synlig. Det er med andre ord bare å begynne og lytte i vei, folkens!

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1654