En plate som fortjener mange lyttere

EEFBB066-DD7B-44BD-80D0-5EAEE3F574EAPlateanmeldesle: Damien Jurado – «Reggae Film Star» (album, 2022)

Den litt skjøre og hardt prøvede artisten fra Seattle er ute med nytt album igjen(!). Jeg er faktisk usikker på om det er det 16nde eller 17nde studioalbumet, uansett er det altså snakk om en imponerende og omfattende diskografi, og i dette tilfellet om et av Jurados beste album på lang tid.

Fra før har jeg et sterkt forhold til album som «And Now That I’m In Your Shadow» (2006), «Caught In The Trees» (2008), den finfine «Saint Bartlett» (2010) og «What’s New, Tomboy(2020). Jurado opererer i skjæringspunktet mellom Neil Young og Elliot Smith, innimellom med en dose av R.E.M.. Han eksperimenterer gjerne med akustiske opptaksmetoder som gjerne høres demoaktige ut, mens låtstrukturen kan være mer kompleks og melodiøs.

Skiva åpner med sterke «Roger», og fortsetter med rytmiske «Meeting Eddie Smith», som nesten høres ut som Kings of Convenience. «What Happened To The Class of ‘65» er en annen godbit med sitt fine driv og strykere. På «Day Of The Robot» er ekkoet av Neil Young tydelig til stede.

Fellesnevneren har alltid vært Jurados følsomme vokal med sin lyse klang og ofte i selskap med kassegitarenspilt av Jurado selv (unntaket må vel være den mer produserte «Brothers and Sisters of the Eternal Son» (2014) og «Visions of Us on the Land» (2016) pluss et par mer eksentriske utgivelser). Jurado er ofte på sitt beste i akustisk format, men artisten utfordrer gjerne eget uttrykk i låter som er arrangert opp med komp og tangenter.

Det finnes mye bra å ta av i Jurados diskografi. Hvis man først skal trekke fram en perle fra tidligere utgivelser anbefaler jeg opptaket av Jurado og kvinnelig makker som framfører «Go First» fra «Caught In The Trees» live på en benk utendørs. Rørende og vakkert. Jurado gjennomførte en liten norgesturné i mars i år. La oss håpe det blir flere muligheter til å se ham live

Det kommer en dag når Damien Jurado vil få den statusen han fortjener som foregangsmann og inspirator for en generasjon av singer-/songwriters. Hans anerkjennelse som låtskriver er for lengst ubestridt.

Foto: Josh Gordon


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *