Knallgode låter på rekke og rad

Plateanmeldelse: Virkelig – «For ung til å vær trist»(album, 2023)

Tre album ut i karrieren, og bodøbandet Virkelig begynner virkelig å få grep på det. Bandet har fått ett nytt medlem fra Eksingedalen, slik at de nå har en fot i Vestlandet, i tillegg har to av medlemmene flytta fra Bodø til Oslo.

Førstesporet, «Du blåste liv inn i livet mitt», legger lista høyt, men det er tittellåten som virkelig setter standarden her. Vi snakker gitarpop fra øverste hylle. Vokalist og låtskriver Tobias Aamodt nikker skamløst til The Smiths’ «There Is A Light That Never Goes Out» fra «The Queen Is Dead» når han repeterer tekstlinja mot slutten av låten. Det er ikke uventet at Espen Omdahl liker nye Virkelig, for her er alle de gode 80-tallsreferansene på plass. Omdahl og P13 har da også – fullt fortjent – gitt Virkelig spilletid på eteren. 

Virkelig har begått genistreken å la Chris Walla (tidligere medlem av Death Cab For Cutie) produsere plata. Walla er mannen som virkelig forstår alternativ-popen til bandet og som evner å løfte låtene opp mot skyene. Hele bandet høres tettere og tøffere ut, og miksen er direkte utsøkt. 

Og det er virkelig en seiersrekke av låter på åpninga av plata, der bortimot samtlige av de seks første låtene har vært gitt ut som singler. Den siste, «Museum», er en fin Kent-inspirert låt. «Du treng en venn» har også et sus av det svenske bandet over seg, uten at det gjør noe som helst, svensk poprock har tross alt vært toneangivende i Norden. 

«Promillekyss på en tirsdag» har et herlig driv og fantastiske retro-gitarer ikke ulikt The Margarets og The Cure, og holder minst like høyt nivå som den herlige tittellåta. De fire siste låtene gjør seg på ingen måte bort, selvom det sterkeste kruttet er brent av på første halvdel av skiva. Balladen «Ingen lagde kaos som oss», er likevel en liten perle på tampen av plata; en låt der Kent møter Death Cab For Cutie.

På sin nye plate makter Virkelig å fornye seg, samtidig som de har beholdt sin umiskjennelige signatur – det er bare å ta av seg hatten for Aamodt & co.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 198