Fra blid til eksaltert

The Silver Gymnasium

PLATEANMELDELSE: Okkervil River: ”The Silver Gymnasium”

Da jeg ruslet rundt på Platekompaniet på Oslo City for et par uker siden, stakk jeg som vanlig innom nyhetshylla og bladde gjennom en haug med cd’er jeg allerede hadde hørt på enten WiMP eller Spotify.

Jeg jaktet alltid etter noe å holde i, noe som ikke bare ramler ut av høytaleren uten verken cover eller tekster. Midtveis inn i bunken lyste Okkervil Rivers ”The Silver Gymnasium” mot meg. Ei plate jeg har gledet meg til lenge og lest mye pent om i Uncut eller Mojo.

Cirka fem minutter senere satt jeg på t-banen på vei hjem til stereoanlegget. En reise på cirka 20 minutter som stort sett gikk med til å tenke på intervjuet jeg gjorde med Okkervil Rivers frontman Will Sheff for noen år tilbake. Et intervju der vi blant annet snakket om hvor glade vi var i 80-talls helter som Dexys Midnight Runners og Squeeze.

Da jeg hadde hørt gjennom ”The Silver Gymnasium” for andre gang hadde pilen på følelsesregisteret flyttet seg fra blid til eksaltert. Ut av høytaleren rant det  nydelige melodier som, foruten å sende tankene til en haug 80-talls artister, fremstod som en briljant blanding av soul, pop og americana.

Men best av alt.

Enkelte av låtene fikk meg til å tenke på Dexys Midnight Runners, bandet jeg elsker mer enn ord og tegnspråk kan beskrive. At det på nest siste låt, ”All The Time Everyday”, tidvis høres ut som om Dexys’ Kevin Rowland står plantet bak mikrofonene, er en av årets musikalske høydepunkter så langt.

”The Silver Gymnasium” er proppfull av suverene låter og knapt noen dårlige. Åpningstrioen ”It Was My Season”, ”On A Balcony” og ”Down Down Deep River” legger lista så høyt at faren for å rive i fortsettelsen er overhengende. Noe som selvfølgelig aldri skjer. ”Pink-Slips”, ”White”, Talking Heads-aktige ”Stay Young”  og foran nevnte ”All The Time Everyday”, dundrer over med så god margin at de kan ta slå av en prat med både gråspurver og dompaper.

Etter min mening er ”The Silver Gymnasium” et av årets beste album så langt i år. Ferdig snakka.

PS! Bør nytes i selskap med et glass fylt av isbiter, Martini Rosso, en dæsj vodka og noen dråper lime.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1645