Helt topp på toppen

Kritikeryndlingene Montée, med medlemmer fra band som JR Ewing, The Apricot, Turns,Furia og New Violators slipper i disse dager oppfølgeren til Spellemann-vinnende «Isle Of Now», «Rendition Of You». Popklikk har snakket med låtskriver, produsent og gitarist, Erlend Mokkelbost.

– Hva er bakgrunnen for bandnavnet?

– Bakgrunnen for navnet var at vi ønsket noe som hadde med oppstigning å gjøre, altså noe som signaliserer forhøyning og fremdrift. Vi fant det franske ordet for dette, og synes det var fint.

– Hvordan vil dere beskrive musikken dere lager?

– Vi har hele tiden kalt det progressiv popmusikk. Ikke fordi det låter som gamle progband, men heller fordi vi ønsker å gi lytteren så mye musikalsk input som mulig innen 3-4 minutter. Det pleier å være enten eller – at man innen dansbar musikk har ett til to repeterende mønster og ganske lite musikalsk innhold, mens det finnes en oase av musikk som er melodisk komplekst, men umulig å danse til. Vi prøver å forene de to verdene som best vi kan.

– Hvorfor begynte dere å lage musikk?

– Anders og jeg møttes fordi vi begge hadde et sterkt behov for å gjøre noe nytt. Anders hadde gnukka på Turns-plata i noen år allerede da, og dette var i 2006, uten at han følte han var i nærheten av å bli ferdig. Jeg var i gang med å avslutte ting med JR Ewing og hadde veldig lyst til å gjøre noe helt annet enn punk. Etter noen måneder med prøving og feiling foran en datamaskin i min gamle leilighet klarte vi å finne et utrykk sammen som vi begge kicka på. Da ringte vi umiddelbart Maya, som ble med etter å ha hørt de første skissene vi gjorde. Derifra har det gått i ett.

– Plukk ut to favorittlåter fra skiva.

– Favorittene forandrer seg hele tiden. «Staying Up» er en låt vi alle elsker å spille, fordi den er noe av det nærmeste vi har kommet visjonen vår om å gjøre klubbmusikk i popformat. Ellers har jeg en favoritt i «Closer To You», en låt jeg føler vokser etter hver lytt og som har en slags frihetsfølelse i seg.

– Tre beste album gjennom tidene?

– Umulig å svare på.

– David Bowie eller New Order?

– Jeg elsker begge, men de siste årene har det gått mer i Bowie. Fremdeles hauger med ting å oppdage fra katalogen hans.

– Hva slags forhold har dere til streamingtjenester?

– Har ikke noe imot det, men de kan gjerne vatte opp betalinga litt.

– Hva slags forhold har dere til MGP?

– Som alle andre: Det er kleint, men man ser jo på. Er det ikke skadefryd de kaller det?

– Hvilken oppfinnelse skulle du ønske at du hadde funnet opp?

– Facebook, pengemessig.

– Favorittbok?

– «Skammen»! Har ikke lest en god bok på mange år.

– Favorittfilm?
– Denne er vanskelig å svare på, da det forandrer seg hele tida. Se «Gimme Shelter» hvis du ikke har sett den. Der får du et musikktips i samme slengen.

– Hvem er tidenes kuleste artist?

– Herbie Hancock, minus de siste tjue åra. En progressiv fyr som alltid har turet av gårde uten å bry seg om hva folk mener.

– Hvem er tidenes beste vokalist?

– Colin Blunstone, hilsen Anders. En stemme som får tida til å stå stille.

– Hvem er tidenes mest underkjente artist?

– Alle banda man finner i «Eccentric Soul»-serien.

– Hva heter Norges beste album gjennom tidene?

– Ikke helnorsk, men Jon Christensen og Garbarek er med på «Belonging» med Keith Jarrett fra 1974. Sykt rått.

– Beste konsertopplevelse?

– Du gjør det ikke enkelt, men At The Drive-In-konserten jeg booka i Oslo i 1999 fikk mange av 80 menneskene til stede til å gråte av glede.

– Hva ville dere spurt Brian Eno om om du/dere hadde ham til bords?

– Kan du produsere den neste plata vår?

– Hvilke planer har dere for fremtiden?

– Å vise frem musikken vår til så mange som overhodet mulig!

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1639