I en helt egen klasse

C7C82FE6-3D2F-496C-91DA-DCC8303A45D7Plateanmeldelse: Tønes – «Thilda Bøes legat» (album, 2021) 

På «Thilda Bøes legat» lykkes Tønes med å lage låter som er både underfundige, alvorlige, rørende, morsomme og folkelige. På tittellåta og «Spleiselag/Waldorfsalat», sendes tankene til en herlig miks av Oslolosen og artister som Bare Egil og Stein Torleif Bjella.

Teksten på sistnevnte låt er så morsom, hysterisk, snål og sørgmodig at den fortjener å bli kjernepensum i norskfaget på videregående skole. Når en lett opphisset Tønes vrenger av seg at folk ikke kan lage Waldorfsalat, MEN SÅ LAGE DI LIGAVEL, er det på en og samme tid både svært latterfremkallende og en anelse trist. På «Genseren bag fram» utfordrer Tønes på elegant vis folks sviktende evne til å tolerere det som er litt annerledes eller skiller seg ut.

Beskrivelsene av det tidvis mildt sagt spesielle persongalleriet er ubetalelig og hentet fra øverste hylle. «Thilda Bøes legat» er et skoleeksempel på hvordan gode tekster og velklingende melodier kan skape musikalsk magi på en enkel og effektiv måte. Lydbildet er jordnært, dempet og finjustert av Tønes faste produsent Frode Strømstad. En annen viktig bidragsyter er Strømstads eminente våpendrager i bandet I Was A King, Anne Lise Frøkedal, som på subtilt vis bidrar med tangenter, gitar, kor og enda litt mer.

Tønes sitt fokus er på de små tingene i livet. Men hele tiden med en tvist som gjør at lytterens følelsesregister blir satt på prøve. Fra kjærlighetserklæringer til savn og utilstrekkelighet. Fra treskjæring og bar i kjelleren til spleiselag og bli-kjent-kveld med Waldorfsalat. Det hersker liten tvil om at et par av personene ville passet godt inn i Stein Torleif Bjellas persongalleri. Personer med behov for langt mer enn en varm bamseklem og en vennlig klapp på skulderen.

Sammen med Bjella er Tønes i en egen klasse når det gjelder å lage vital og leken visepop med brodd og substans. At Bjella har mottatt både applaus, priser og anerkjennelse er fullt fortjent. Nå er tiden kommet for å løfte Tønes og hans musikalske univers opp og fram, for stort bedre enn dette blir det definitivt ikke.

Ps! Vi krysser fingrene for at Tønes får innvilget sin søknad til Thilda Bøes legat. For selv om han er akkurat litt for gammel, er det ingen tvil om at han har baller nok til utfordre systemet. Popklikk har trua og heier i kulissene!

Foto: Promo

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1658