Jolene låter enda bedre i slow motion

Dolly Parton kommer til Norge i sommer, og det er mer enn verdt å ta en tur til Oslo Spektrum den 9. juli. Hun var leverandør av en rekke nydelige låter på 70-tallet og har holdt koken siden hun og Porter Wagoner slo gjennom mot slutten av 60-tallet.

I tillegg til «I Will Always Love You», som Whitney Houston gjorde til sin egen megahit gjennom filmen «The Bodyguard», er det «Jolene» som har fått nye generasjoner til å få øynene opp for Dolly.

White Stripes legendariske konsertversjoner for ti år siden hjalp godt på all oppmerksomheten.

http://youtu.be/mfXaAczDkCM

Men det var «The Porter Wagoner Show» 30 år tidligere som gjorde Dolly til rikskjendis i USA. Hun sang mange duetter sammen med Wagoner og slapp en haug med plater fra debuten i 1967.

«Jolene» kom i februar 1974 og var det 13.(!) studioalbumet til countrydronningen. Tittelsangen var den første singelen fra albumet og kun hennes andre nummer 1-hit innen countrysjangeren.

Og det store spørsmålet vi i dag kan stille oss (men som vi aldri får svar på) er om hun kunne ha toppet hitlisten to ganger, hvis discjockeyene den gang hadde spilt låten i feil hastighet:-)

For noen år siden kom en luring ved en feiltakelse til å sette en gammel singel med Jolene på LP-hastighet 33 RPM i stedet for 45 RPM (singel).

Låten var den samme, men likevel forskjellig. Den hørtes ut som en gammel Neil Young-låt, med en mannlig vokalist som er fryktelig redd for at den homofile elskeren har skiftet legning og at Jolene skal rappe typen hans.

PS! Det finnes også andre strålende coverversjoner. Svenske Spirella Girls spilte for 20 år siden inn «Brolin, Brolin». Den var myntet på den svenske fotballspilleren Thomas Brolin og handler om å få tilbake mannen, som var helt oppslukt av VM i USA, den gang Sverige tok bronsemedaljer sommeren 1994.

 

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233