Lørdagens låter

Vi i Popklikk er jo rause mennesker som ofte omtaler mennesker i rosende ordelag, men er ikke overvettes imponert over det som er sluppet av låter de siste ti årene. Likevel klarer vi å dra frem et trekløver som bør være aktuelt å shortliste på  ethvert lørdagsparty.

Først ut er det skotske bandet Franz Ferdinand som allerede på sin andre singel klarte å kapre mye oppmerksomhet. Det er et eller annet med marsjtakten i sangen «Take me out» som appellerer til meg. Kanskje er det fordi min far var gammel militær som drev oss til vanvidd med sine marsjer i tide og utide?

Dette er uansett et band som liker å formidle sin kunst rett frem, uten noe dilldall. Så da videoen dukket opp, inspirert blant annet av dadaisme, var jeg solgt.

I hvert fall for en liten stund. Svenske Jonas Odell har senere gjort musikkvideoer for U2 og Stones, men var ikke fullt så kjent og benyttet i 2004. Franz Ferdinands frontfigur Alex Kapranos ga imidlertid den svenske veteranen full honnør og klapp på skulderen. Og videoen er virkelig helt spesiell:

Neste låt blir nesten personlig. Og appellerer selvsagt til resten av den modne Popklikk-redaksjonen. Det hjelper at Killers-vokalist Brendan Flowers forteller at inspirasjonen til låta er Bruce, ‘the one and only’. Den suverent beste konsertopplevelsen min gjennom tidene er nemlig med Springsteen, Nya Ullevi 1985 (er ikke alene om den vurderingen). Han spilte så hemningsløst at betongen slo sprekker, og Ullevi holdt på å ramle ned. Les dette hvis du tviler på sannhetsgehalten i akkurat det faktumet.

The Killers kommer nok aldri til å nå opp på Bruce-nivå, til det rapper de for mye fra andre band. Likevel er de vel verdt en lytt

The Killers – «When You Were Young»

Og til slutt noe skikkelig godt norsk. En gruppe ved navn Disaster In The Universe har utrolig mye humor innabords. De spiller rock/elektronika/psykedelia med tropiske instrumenter og rytmer, inkludert en tometer høy palme med innebygd synth. Disaster finnes på NRK Urørt, med sanger som fremføres på engelsk, fransk, portugisisk, spansk og ronga.

Bandet vant Det Store Hoveslaget 24. mars i år og ble 7. mai kåret til «Ukens Urørt» av NRK P3 med låten «Beach House». Her gjelder det å ta frem danseskoene. Kos dere i kveld;-)

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233