Lever i fortiden

PLATEANMELDELSE: Duffy: «Endlessly»

Duffys debutalbum, «Rockferry», var på alle måter en knallsuksess. Ikke bare vant Duffy og låtene hennes flere Grammy- og Britawards; Rockferry solgte utrolige 6,5 millioner på verdensbasis, hvorav 50 000 i Norge.

Godt hjulpet av produsent og tidligere Suede-gitaristen, Bernard Butler, hadde jenta fra Wales fått individer verden rundt til å tro at 50-og 60-tallet hadde overtatt verdensherredømmet. Nostalgitrippen var så total at Duffy nesten over natta fremstod som musikkens svar på frodige Gina i Aidensfield. Bardama som etter mye om og menn erobret krølltoppen Bellamy.

Etter å ha hørt «Endlessly», må Duffy innse at kampen om Bellamy er tapt. For selv om hun fremdeles oppholder seg i fortiden, er kvaliteten på «Endlessly» langt mindre berusende enn pinten på Aidensfields Arms.

Fordi Duffy og hennes nye samarbeidspartner Albert Hammond (gammel 60-talls helt og pappaen til en av gutta i The Strokes) kan sin musikkhistorie, vil «Endlessly» ganske sikkert klatre høyt på det som finnes av lister og barometre. For akkurat som på «Rockferry slenges Motown, Phil Spector, Burt Bacharach, Dusty Springfield, Lula, Dionne Warwick med flere, i en miksmaster merket «folkefavoritter».

Men at inspirasjonskildene er aldri så gode, hjelper fint lite så lenge Duffy ikke makter å tilføre sin egen musikk verken originalitet ellet særpreg. Å høre på «Endlessly» kan tidvis sammenlignes med å besøke Graceland sammen med en overivrig Elvis-imitator.

Det er heller ikke et stort pluss at Duffy lar stemmebåndet vibrere så mye at jeg blir mer opptatt av om det skal ryke enn å høre på selve låta.

Når det er sagt; låter som «My Boy», «Girl» og «Hard For The Heart» viser at det bor krefter i Duffy som forhåpentligvis kan frigjøres ved neste korsvei. Men om hun ønsker å fremstå som en talentfull og interessant artist, må hun i langt større grad lete fram artisten i seg selv framfor å grave i fortiden.

Sagt med andre ord: Om Duffy forlater Aidensfield Arms og heller begynner å henge sammen med Tony Sopranos på Bada Bing, da er mye gjort.

http://www.youtube.com/watch?v=R6UwmJRkjBs

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1641