Litt her og litt der…så blir det en hit da vettø

Coveret av singelen fra 1978

Den panegyriske pre-DaYaThinkI’mSexy-hyllesten av Rod Stewart, som vår eminente Popklikk-kollega Espen Anders Amundsen har publisert i dag, kan jeg absolutt slutte meg til.

Jeg oppdaget ikke Rodderns storhet før mot slutten av 80-tallet. Søsteren min hadde tutet ørene mine så fulle med «Sailing» og «I Don’t Want To Talk About It» at jeg en stund var møkk lei Rods raspestemme.

Men det er ingen tvil om at i perioden 1971 til 1978 var den skotske engelskmannen pubrockblueskongen fremfor noen. Han hadde syv(!) nummer 1-album på rad som alternerte på toppen av albumlistene i USA, Storbritannia og Australia. Med Blondes Have More fun (1978), hvor singelen «Da Ya Think I’m Sexy?» er hentet fra, tok imidlertid Rod Stewart en kommersiell discoretning som fjernet ham fra puben og fotballen i hjemlandet (ikke bare ManU, men også Celtic…).

Symptomatisk var det derfor at han på tampen av storhetstiden så seg nødt til å låne litt fra andre artister. Sampling er jo i dag blitt standard prosedyre, selv om det fra tid til annen blir bråk om omfanget.

Det Rod gjorde på 70-tallet var slett ikke vanlig.

De to hovedelementene som gjør discolåta så fengende og særegen er rett og slett knabbet fra to andre låter; en brasiliansk og en amerikansk.

Brasilianske Jorge Ben Jor slapp «Taj Mahal» i 1972. Den ble en hit i hjemlandet og er grunnlaget for det fengende refrenget som  Rod Stewart og Carmen Appice publiserte seks år senere. De to står fortsatt oppført som låtskrivere på «Da Ya Think I’m Sexy?».

http://www.youtube.com/watch?v=-M-bZ1tbHw8

Jorge Jor ble sannsynligvis ganske opphisset som en følge av Rod Stewarts uautoriserte bruk av melodien til refrenget og saksøkte popstjernen for plagiat. Brasilianeren vant (som de ofte gjør), og det resulterte i at alle royalties fra sangen i dag går til FNs barneorganisasjon UNICEF, paradoksalt nok.

Men det var ikke bare «Taj Mahal» som Stewart/Appice må ha lyttet til. Også den amerikanske soulartisten og låtskriveren Bobby Womack hadde et fengende musikalsk innslag som slo godt an. Womack var gitaristen til Sam Cooke på begynnelsen av 60-tallet og sto også bak Rolling Stones første nummer 1-hit i Storbritannia, «It’s All Over Now» fra 1964.

Men det var med «If you want my love, put something down on it» (1975) at Womack tente gnisten hos Disco-Rod. Lytt til temaet med strykere som vandrer i bakgrunnen.

Oasis’ Liam Gallagher røpet nylig overfor New Musical Express (NME) at han ofte pepper seg opp med Rod Stewarts monsterhit før han går på scenen med det nye bandet Beady Eye.

Mange fans har vel – forhåpentligvis med en god slump selvironi – brukt låten i mer eller mindre korrekte former gjennom tidene.

Rod fikk i hvert fall en smash-hit som føk til topps på singellistene både i England og USA i overgangen 1978/79. Og amerikanske Rolling Stone Magazine kåret den til nummer 301 av de 500 beste sangene gjennom tidene i 2004.

Ærlighet varer slett ikke alltid lengst.

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233