Lyttetips på en søndag

Søndag er en fin dag å finne roen. Drikke noe godt og helsebringende. Spise mat utenom det vanlige. Lytte på gode musikktips fra Popklikk. Her kan du lese fem anmeldelser av plater Popklikk-redaksjonen setter stor pris på, og nederst i saken finner du en herlig spilleiste. God fornøyelse og god søndag!

Belle & Sebastian: «The Life Pursuit»

«The Life Pursuit» består av en haug gode poplåter der teften for gode melodier sitter i førersetet. Man blir sittende å tralle med i baksetet når disse særegne skottene drar på seg skjørtet og legger i vei på en heidundrende musikalsk reise. Belle & Sebastian er mer poppete og tilgjengelig enn noen gang. Noe som kler dem ualminnelig godt. Og «The Life Pursuit» er definitivt et av bandets beste album.

Sivert Høyem: «Endless Love»

På «Endless Love» viser Sivert Høyem fram den melodiøse, vakre og tidvis eksperimentelle siden av seg selv, før han i låt sju og åtte, «Wat Tyler» og «Görlitzer Park», for alvor vasser ut i det mørke og kompromissløse. At begge låtene trenger noen runder i knollen før de fester grepet, er helt på sin plass og bekrefter at ingen sjunger blues som Sivert Høyem. At de to første singlene, «Handsome Savior» og «Inner Vision», ble godt mottatt av menneskeheten, er svært fortjent. Når det er sagt; ”Enigma Machine” og ”Free As A Bird/Chained To The Sky” og tittellåta innehar også kvalitet kalle ledd.

Smith Westerns: «Soft Will»

De gangene Popklikk-redaksjonen lar Smith Westerns svanesang, «Soft Will», smyge seg rundt i lokalet er plutselig alt som før. Plantene struttet, espressomaskinen higet og gardinene slipper løs jubelen. Det føles som om Smith Westerns svale og duvende popmusikk henter inspirasjon fra et vekkelsesmøte i Dantes Paradis og at  Dante endelig hadde fått kysset sin Beatrice. At musikken, som kan beskrives som sommerflørtende pop med mye power og vilje, sender tankene til favoritter som Flaming Lips, Pulp, Hunky Dory-Bowie, Television, George Harrison, Teenage Fanclub, Pernice Brothers, Wings, Rubinoos og Luna, er selvfølgelig både suverent og deilig.

Scissor Sisters: «Ta-Dah»

At vokalist og låtskriver Jake Shears velger Donna Summer fremfor Sex Pistols, og synes Wings lagde bedre låter enn Beatles, er bare sjarmerende. For Scissor Sisters blander 70- og 80-talls disco og softrock på en sofistikert og troverdig måte. Ikke bare lager de vanvittige fengende låter. De skaper musikk som – selv om den på overflaten kan synes overfladisk og strømlinjeformet – faktisk har et musikalsk innhold med både substans og egenart. Men viktigst av alt: de lager popmusikk av ypperste merke. Musikk som får deg til å tenke på Bee Gees, ABBA, Donna Summer, Blondie, Leo Sayer, Elton John, Roxy Music, Gilbert O’Sullivan, Duran Duran og en eller annen Grand Prix-låt du trolig ikke husker navnet på.

James Yorkston: «The Year Of The Leopard»

Det finnes ingen dårlige sanger på «The Year Of The Leopard». Likevel er låter som «Steady As She Goes», «5 a.m.» og «I Awoke» i en klasse for seg. Sistnevnte er en av årets nydeligste, faktisk. Lydbildet er delikat og nøysomt. Yorkstons behagelige og varme vokal er omgitt av akustiske gitarer, elektrisk piano, fiolin, lap steel, perkusjon, banjo, trekkspill og klarinett. Yorkston store styrke er at han høres ut som seg selv. Han har på sett og vis funnet sitt eget lille værelse innerst i gangen i det som gjerne defineres som folkrock.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1643