Mer ponymusikk

Etter debutalbumet «Think To Much» (2007) har Oslo-bandet mylittlepony turnert Europa rundt og fått flere og flere fans. Nå er de endelig klare med oppfølgeren, «Making Marks». Popklikk har pratet med bandets vokalist og låtskriver, Ola Innset.

– Hvorfor valgte dere bandnavnet?

– Lang historie. La oss si at vi hadde mange gode grunner, men at muligheten for å for alltid bli assosiert med et stort leketøysmerke ikke var en av dem.

– Beskriv musikken dere lager.

– Det finnes tre typer god musikk, den som appellerer til hjernen, den som appellerer til hjertet og den som appellerer mer til kjønnsorganene. Vi prøver å komme innom alle tre.

– Plukk ut to favorittlåter fra skiva.

– «The Grass That’s Still Wet», og «I Volunteer».

– Tre beste album gjennom tidene?

– Tilfeldigvis blir jeg spurt om dette ganske ofte, og jeg setter min ære i å prøve å komme opp med forskjellige tidenes beste album hver gang. Nå:

1. The Magnetic Fields – «69 Love Songs». – Jeg begynner å lure på om ikke denne trippelplata faktisk er noe så absurd som tidenes beste album. Alle låtene er kanskje ikke like fantastiske, men det er ikke langt unna, og det finnes flere fantastiske låter på denne plata enn 99 prosent av alle verdens låtskrivere har klart å skrive i løpet av en hel karriere.

2. David Bowie – «Ziggy Stardust». – Stappfull av kjempelåter, inkludert «Five Years» som kanskje er det beste åpningssporet på et album noen gang. Alle med det gilde glamrock-soundet og Ziggy Stardusts androgyne stemmeprakt. Nybrottsarbeid av høy kvalitet.

3. Neil Young – «On The Beach». – Ikke Neil Youngs mest kjente album akkurat, men kanskje det aller beste. Det kom ut på CD for ikke så lenge siden, og her får både rocke-Neil og country-Neil tre litt i bakgrunnen til fordel for pop-Neil, uten at de forsvinner helt av den grunn. Amerikansk 70-tallspop på sitt beste.

Les også: Tøft og dansbart!

– Vinyl, CD-er eller iPod?

– CD-en er jo i ferd med å bli vår generasjons vinyl, i hvert fall sånn på nostalgiplanet. Samtidig skal det sies at vinyl har bedre lyd pluss at den er større og koseligere mens iPod jo er gruelig praktisk. Til sammen taler det for at i hvert fall CD-en dessverre stemmes ut. Mellom vinyl og iPod er det bare å velge vinyl hvis vi vil ha noe kred, og det vil vi.

– Sykkeltur eller disco?

– Det kommer veldig an på om det for eksempel er lørdag kveld eller søndag formiddag, og også, dersom det er søndag formiddag, om man var på disco på lørdag kveld eller ikke. Ser ut som om disco kommer best ut av det til sammen i grunn.

– Hva slags forhold har dere til streamingtjenester?

– Det er flott å kunne ha all musikk man kunne ønske seg tilgjengelig. Sånn burde det fortsette. I tillegg burde vi klare å få til en ordning som gjør at de som faktisk lager all musikken får penger til salt i smøret, for eksempel gjennom flere statlige støtteordninger.

– Hva slags forhold har dere til MGP?

– Et nostalgisk forhold. Vi covret en gang Massiels låt «La la la» som vant i 1968 for Spania. Fin låt.

– Favorittbok?

– Den siste jeg leste var «In Cold Blood» av Truman Capote. Den er intenst godt skrevet av en mann som åpenbart hadde en usedvanlig følsomhet overfor andre mennesker.

– Favorittfilm?

– Her om dagen så jeg «Misfits» med Marilyn Monroe og Clark Gable. Arthur Miller skrev manuset samtidig som han var gift med Marilyn, og han skrev det spesielt til henne. Det er en film som er verdt å få med seg.

– Hvem er tidenes kuleste artist?

Andrew Bird er kul. Skikkelig kul. Kan ikke se for meg at han noen gang lar seg vippe av pinnen. Han er cool.

– Hvem er tidenes beste produsent?

– Personlig har jeg en forkjærlighet for Sjur Lyseid som har produsert begge våre album. Har aldri jobbet med noen annen, så har ikke så mye å sammenligne med egentlig, men han er veldig, veldig flink.

– Hvem er tidenes beste vokalist?

– Nina Bø i mylittlepony har en usedvanlig vakker stemme. Angrer allerede på at hun bare synger på et par av låtene på plata, hun burde helt klart ha sunget på flere.

– Hva heter Norges beste album gjennom tidene?

– Her prøver jeg å svare det samme hver gang: Kings of Convenience – «Quiet Is The New Loud». Den plata betydde i hvert fall mye for meg da den kom ut, og jeg hører fortsatt på den jevnlig.

– Beste konsertopplevelse?

– Vi spilte på Rockefeller for over tusen mennesker for noen helger siden. Det var en flott konsertopplevelse for oss i hvert fall!

– Hvilke plate var den siste du kjøpte?

– Jeg har egentlig kjøpt noen plater etter denne, men den siste plata jeg kjøpte som jeg har lyst til å reklamere litt for er denne: Cold Mailmans «Relax. The Mountain Will Come To You». En av fjorårets to beste norske plater som burde ha fått langt mer oppmerksomhet.

– Hva ville dere spurt Ringo Starr om hvis du hadde ham til bords?

– «Hvorfor måtte du gi ut den der trippelplata ’Ringo Starr And His Friends’ som jeg en gang kjøpte på Posten for 19 kroner? Den er fryktelig.»

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1658