Musikk i særklasse

3BB1E575-1FDD-43C2-BC8C-05387FF27FD7Plateanmeldelse: Solen – «Totalalbum» (album, 2021)

At det svenske bandet Solen allerede hadde tre plater i kofferten da «Totalalbum» ble sluppet for noen uker siden, var helt nytt for meg. Men, skitt au, sånn er livet, det viktigste er at bandet lager musikk i særklasse.

Gjengen kommer i utgangspunktet fra Gävle og Fagersta, men er nå bosatt i Stockholm og Uppsala. Om bandnavnet er ironisk, vites ikke, men Solen lager på ingen måte solskinnsmusikk, snarere tvert imot. Omgitt av et lydbilde, som sender tankene til artister som Olle Ljungström og Kent, kastes lytteren ut i et musikalsk univers der det melankolske og vemodige dominerer.

Det hviler også en desperasjon over enkelte av låtene som tilfører musikken en nesten ekstatisk dimensjon. Noe «Gävle» og «Rosa» er to gode eksempler på. Men frykt ikke, alt er ikke mollstemt – nå og da slippes lyset inn i den luftige og gitadrevne produksjonen der pop og rock møtes på herlig vis.

Tekstene på plata er langt over gjennomsnittet, og treffer stort sett hele følelsesregisteret hos lytteren. Tekster pakket inn i nydelige melodier som er usedvanlig slitesterke. At tre av bandmedlemmene, Erik Hillborg, Gustav Karlsson og Johan Kilström, bidrar på vokal gir platen både ekstra spennvidde og variasjon.

Allerde på åpningslåta «Tilsammens» treffer gjengen blink, og sånn bare fortsetter det. Fordi det er et svært jevnt heat med sterke låter gir det ikke mening å plukke ut enkeltlåter som bedre enn andre. Her handler det om å nyte hele pakka.

I en verden der Maskorama defineres som et musikkprogram, er det kanskje for mye å forlange at et band som Solen løftes opp og fram. Men om så hadde skjedd, hadde det ikke bare vært fortjent – det hadde også vært på sin plass.

Foto: Playground Music (promo)

 

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1658