Enestående svensk melankoli

Plateanmeldelse: Steget – «Ösregn & Kärlek» (album, 2023)

Steget er en svensk pianopopduo fra Göteborg. Duoen består av Matilda Sjöström og Nils Dahl og ble dannet i 2008. «Ösregn & Kärlek» er tredje album fra duoen, og produksjonsmessig tar de noen sjumilssteg med denne utgivelsen.

Musikken drives fortsatt framover av Dahls piano, men det øses på med både strykere, blåsere, orgel og komp utover på plata, som for eksempel på «Så ensam ändå» eller på «Bäst vid halv fem». Bidragsytere er blant andre Joakim Fritzner (som også står for miksen), Anna Maria Engberg og Daniel Wejdin. Her har broderfolket fått fram et band som tar den svenske pop-melankolien på alvor. 

Det som er så bra med Steget er at de leverer uten å prøve å høres kule ut; produksjonen er sparsommelig, samtidig som det låter storslått. Det du får er kun oppriktighet og ærlig hjertesmerte. Dette er musikk og tekst som kjennes langt inn i sjela.

Allerede på den gripende åpningslåten «Längst bak i publiken», røsker Steget tak i lytteren. At Thåström er fan av bandet er fullt forståelig når du hører denne låten. Måten Sjöström gjentar «och jag förstår dig» på slutten av låten er Thåström verdig. Som om ikke det var nok får vi en nydelig versjon av Ebba Gröns «Flyktsoda» et stykke ut i albumet. For et refreng den låten har!

På «Riktigt nära» høres Steget litt ut som Kent med kvinnelig vokal, i positiv forstand. «Sista bussen» minner litt om Annika Norlin på sitt mest melankolske. Utover Thåström og Norlin er det ikke mange som når Steget til knehalsene.

«Det va aldrig du» setter et melankolsk punktum for en inderlig og vakker musikalsk reise, en leksjon i livsvisdom og musikalsk fortreffelighet.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 194