«Old Man» setter skapet på plass

16108131-780D-4B8D-9F00-8972849D9C02Plateanmeldelse: Neil Young – «World Record» (album, 2022)

Han far sjøl er ute med det andre albumet av året. Det forrige albumet, «Toast», som kom ut i sommer, bestod av en samling låter Young har hatt liggende i skrivebordskuffa siden 2001 og som visstnok var for triste til å gis ut den gang. Jeg har hørt gjennom «Toast» på nytt i forbindelse med den nye skiva, og synes slett ikke det er så verst, men det får jeg komme tilbake til ved en senere anledning, for nå er det det nye albumet fra «the man himself» som skal omtales.

«World Record» heter skiva, og om det faktisk er verdensrekord i antall utgivelser i løpet av et livsløp skal være uvisst, men tallet er høyt, veldig høyt; nærmere 50 studioalbum, om jeg ikke tar helt feil. Så har det da heller ikke vært kvalitet i alle ledd på samtlige utgivelser, men gledelig nok er nivået overraskende høyt på «World Record».

Du skal være ganske avstumpet for ikke å like den sjarmerende åpningslåten, «Love Earth» (er den ikke litt snarlik Monty Pythons «Bright Side Of Life»?)«Overhead» holder også mer enn godkjent standard, ikke minst med tanke på Youngern nylig fylte 77 år. «This Old Planet (Changing Days)» er full av nostalgi og visdom. «Break the Chain» og ikke minst den 15 minutter lange, episke «Chevrolet», rocker begge minst like bra som Young gjorde «back in the days», da han oppfant grungen sammen med Crazy Horse på «Rust Never Sleeps» (1979), og for den saks skyld, på oppfølgerne på 90-tallet. «The Wonder Won’t Wait» er også god gammel Young.

Neil Young har ved flere anledninger bevist at han er en mann av prinsipper, sist gang vi fikk erfare det var da han ba Spotify velge mellom ham og programleder Joe Rogan som skal ha spredt vaksineskepsis og feilinformasjon i en podkast på nevnte strømmeplattform. Young gjorde alvor av truslene og det eneste du finner av ham på Spotify i dag er låter brukt i TV-serier og liknende.

Helt til slutt får vi en fin og var reprise av «This Old Planet». Budskapet på skiva er tydelig nok, det holder å se titlene på låtene. Young ber oss ta vare på hverandre og den eneste planeten vi har (og noen gang vil få) til disposisjon, han ber oss leve og være glad i hverandre, men også om å handle, før det er for sent. Og når en gammel legende snakker i klartekst, bør man høre etter.

Foto: promo

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 198