Oops, denne må også med (2): I voksen utgave

2E225E64-5D7E-43BB-A4E2-CD9A1ABD2731Mot slutten av året er det alltid noen album man, av forskjellige årsaker, aldri rakk å skrive noen velvalgte ord om. Album som, fordi de stadig vekk har dukket opp i horisonten, fortjener både heder og ære (som det så fint het i riktig gamle dager). Hurulas «Ingen är kär i år och andra sånger» er en sånn plate.

Plateanmeldelse: Hurula – «Ingen är kär i år och andra sånger» (album, 2022)  

Hurula, eller Hans Robert Hurula, som han egentlig heter, ble født i Luleå i 1979. Han er et ektefødt barn av den svenske postpønken og har vært en viktig bidragsyter til musikkscenen i Umeå, så vel som på nasjonalt plan som soloartist siden debuten i 2014. Som live-artist er han godt kjent også i Norge.

det vanskelige, femte studioalbumet, er han like utilgjort, ærlig, mollstemt og personlig som han har vært på tidligere utgivelser. Noe som både er platas styrke og svakhet. Dilemmaet som Hurula står overfor er å velge hvilket ben han skal stå på som voksenartist; Voksen opprører eller transformert rocker. Gammelt nytt for denne skiva er også at Hurula har gått tilbake til å samarbeide med Björn Olsson, slik han også gjorde på klassikeren «Vapen till dom hopplösa» (2016).

Åpningslåten er fin den, med et lite nikk til U2 i melodilinja på verset, men det er tittellåten, «Ingen äkär i år», som er platas definitive höjdare, med sinherlige gitarer, massive produksjon og allsangrefreng. Du hører allerede fra først takt at her kommer det en ordentlig kremlåt. «Se dig le» er samskrevet med produsent Björn Olsson, og viser en mer følsom og sårbar side av Hurula. Olsson er oppført som komponist på nærmere halvparten av låtene på plata, og tilfører Hurula et litt mykere uttrykk. Førstesingelen «Otrygg provanställning» er en åpenlys homage til «Sunday Bloody Sunday», før melodien tar nye veier til refrenget.

Som en pussighet finner vi både «Intro» og «Outro» midt inne i utgivelsen. Begge sporene høres ut som brudstykker av noe mye større. den fine avslutningen «Blåmärkena», blir Hurula nesten smertefullt selvutleverende:

 / Som alla blommor / Vänds mot sol / vändes jag mot dig /Allt jag sagt men inte gjort / Hoppas du har det bra / Var du än bor…! /Blåmärkena på hennes armar / Blev din närmaste familj

På mange måter ender Hurula opp med å bli litt Thåström light på «Ingen är kär..», men det er jo ikke det aller verste stempelet man kan få. Hurula er også en habil utøvende billedkunstner som har hatt flere separatutstillinger i Sverige. Kun framtiden vil vise hvilken vei han skal gå med musikken.

Foto: Razzia (promo)

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 201