Perfekt og poetisk retro-rock

7FC1E445-FFA8-44EB-B04D-3B0D5FA2B329Plateanmeldelse: Daniel Romano – «Cobra Poems» (album, 2021)

Det starter rett ut av startblokkene, med euforisk retro-rock, der Daniel Romano kombinerer Tom Petty-vibber i vokalen, med tjukke gitar-riff over en drivende rytmeseksjon. Teksten og vibben henspiller på outsideren – han eller henne som ikke «spiller på lag», men går egne veier. Alt dette i åpningslåta «Tragic Head» – et åpenbart statement for Daniel Romano og laget hans – Outfit – anno 2021.

Daniel Romano er kanadieren som deler av Popklikk-redaksjonen ser som en rockefrelser, der han har gått opp veien fra kosmisk country til å oppsummere den klassiske rocke-æraen i en herlig cocktail av power pop, punk, 60-tallspop og country-rock.

Kanskje kan vi rett og slett kalle han den ultimate americana-artisten, så vel lydmessig som i estetisk uttrykk?!

På «Cobra Poems» går det fra energisk riff-rock til mer følsomme pop-uttrykk. Alltid med en egen holdning og en ekstremt god sans for slående arrangementer, melodiske hooks og et lydbilde med trøkk.

Hør bare på førstesingelen «Nocturne Child», en «Stones»-rocker med et driv det er få forunt å få til så konsist og «økonomisk» som Romano og bandet hans makter.

Tidligere har han spilt inn alt selv, nå tas låtene opp live i studioet Camera Varda (også tittel på sistekuttet) med det meget solide backingbandet Outfit på plass. Og for et band! David Nardi gir oss en oppvisning i gitarspill, i tillegg til saksofon og tuba, Roddy Rosetti balanserer låtene perfekt med spretten rockebass, Ian Romano sitrer formelig bak trommesettet og sist, men ikke minst, leverer Julianna Riolino vokalprestasjoner fra øverste hylle!

Derfor er det kanskje bare naturlig at Romano også lar Riolino ta føringen i et par låter. Mest iørefallende er det på midtempo-genialiteten «The Motions»! Snakker vi kanskje om den fineste låta fra 2021 her? Rett og slett et nydelig nummer der trommene og bassen holder alt sammen med takt og tone, støttet av blåsere og Daniels pianospill.

Det er rett og slett så bra at man kunne frykte at denne ene låta tar luven fra resten av albumet…

Men, neida! Her følger godsakene tett i tett: «Holy Trumpeteer» er orgel-infusert gitarpop der Romano og Riolino synger sammen på fortreffelig vis. «Animals Above Our Town» legger litt mer kjøtt på beinet i en trøkkete power pop’er der gitarist Nardi briljerer med en digg solo, mens «Baby If We Stick It Out» er groovy 70-tallsrock med Fleetwood Mac’ske refreng og så mye attitude at det nesten renner over!

Og det er mer å dykke ned i, folkens. Det er bare å ta for seg av Daniel Romanos overflødighetshorn av perfekt og poetisk retro-rock!

PS: Som om ikke dette er godt nok, så har Dan the Man også sluppet live-albumet «FullyPlugged In» samtidig med studioalbumet. God fornøyelse!

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 167