Popklikk: Helgesnacks fra sofaen

Mark Eitzel
Mark Eitzel

Helgen må selvsagt fylles med kulturelle (les: elitistiske) oppleveleser fra sofakanten. Gjerne i selskap med et par-tre kopper espresso, noen flak potetgull og en neve Nonstop (som selvfølgelig aldri stopper opp).

Tips 1: Mark Eitzel

Mens vi venter på Mark Eitzel – en av verdens kuleste artister med en stemme skapt av en eller annen ubevegelig beveger – sitt nye album «Hey Mr Ferryman», kan vi bruke sofakanten til å høre på den første singelen fra albumet. «The Last Ten Years». En låt som lover så godt at det nesten ikke skulle være lov.

At skiva er produsert av den tidligere Suede-gitaristen, Berhard Butler, er et meget stort pluss. Den 27. januar slippes «Hey Mr Ferryman» løs på menneskeheten.

Tips 2: Roger Græsberg & Foreningen

Roger Græsberg & Foreningen slipper albumet «Triste sanger og vals» fredag 20. januar. Den første singelen, «Lyden av hjul», har fått Popklikk-redaksjonen til å plukke ned det gamle lisseslipset som henger på veggen under det storslåtte bildet av Redaktøsen på vårt mest eksklusive avtrede.

Roger og kompani lager overraskende nok triste sanger og vals ikledd arrangementer som sender tankene til countrymusikk. Om Popklikk hører lyden av hjul? Jada, vi hører fire hjul som ruller inn i solnedgangen med hatten på snei.

Sist, men ikke minst: Vi hører også stemmen til Unnveig Aas (som også snart slipper eget album) og trommestikkene til en av Norges største musikkentusiaster, Alexander Lindbäck.

Tips 3: Nada Surf

Nada Surf et et sørgelig oversett band av norsk presse som velger å følge låtene på Hver gang vi møtes fremfor å trekke fram musikalske godbiter. Som for eksempel Nada Surfs «You Know Who You Are». Et album som skled rett inn på lista (med god margin) da Popklikk oppsummerte 2016s beste plater.

Vi skrev blant annet følgende om «You Know Who You Are»:

«Deilig powerpop ispedd så store doser melodiøsitet at armer og bein flyr i alle retninger.Liker du artister som Big Star, Sloan, Fountains Of Wayne, Matthew Sweet, Teenage Fanclub, Jason Falkner og The Rubinoos er det bare å sette i gang»

Tips 4: Twin Peaks

21. mai skjer det. Twin Peaks er tilbake. Dæven, den som venter og alt det der. Da Twin Peaks entret universet i 1990, satt nesten hele Norges befolkning klistret foran skjermen og spiste meksikansk gryte mens de vrengte i seg flere liter Solo.

Twins Peaks var IT. Serien var samtaleemne på jobben. på skolen, i garderoben og på toalettet. Vorspiel på fredager? Glem det! Twin Peaks trumfet alt!

Selv satt Poklikk-redaksjonen og spiste smultringer og blåbærpai mens Dale Cooper, The Log Lady, Audrey Horne, James og Gordon Cole dramatiserte verden.

Nå er vi klare for 18 nye episoder. Veldig klare!

Tips 5: Peaky Blinders

I Popklikks univers er Peaky Blinders en av tidenes beste serier. Historien om brødrene Shelby fra Birmingham, England, er storslått, dramatisk, nervepirrende og estetisk nærmest perfekt.

Å følge livet til familien Shelby og deres medsammensvorne, pakket inn i musikken til Nick Cave og David Bowie, er en intens fornøyelse med mange scener man sent vil glemme. Det finnes de som hevder at Bowie plukket opp tittelen til sin svanesang, «Black Star», fra nettopp Peaky Blinders.

Klesplaggene og hårsveisene er et kapittel for seg. Akkurat som røykevanene til sjefen sjøl, Thomas Shelby.

Om du ikke har sett de tre første sesongene, er det bare å komme i gang. For i løpet av 2017 dukker kanskje sesong 4 opp før du aner det! Men bare kanskje!

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1654