Powerpop og janglepop 2022! Melodier og hooks til you drop!

E3AE278F-7C85-4972-8BE4-C7CA84E941FEI Popklikk elsker vi powerpop! Noen vil ha det til at det er blitt en veldig konservativ sjanger som sitter fast i et 70-tallsuttrykk, kan vi kanskje si. Når deler av redaksjonen satte seg ned for å lage en liste over tjue av de beste powerpop-låtene fra 2022 måtte vi derfor utvide kriteriene en anelse.

Det dere derfor får er powerpop og janglepop 2022! Janglepopen er vel en litt snillere form for gitarpop der det fortsatt svinger, men vokal og gitarer er anelsen mindre skarpe i kantene. Uansett: det som forener alle låtene på denne lista er at de er melodiøse som rakker’n og griper tak i deg med hooks som bare denne musikksjangeren kan gjøre.

Så, nyt og si i aller høyeste grad i fra om låter som dere tenker burde vært på lista. Den kunne jo sikkert vært på 50, om ikke 100 sanger!

 1. The Boys With The Perpetual Nervousness – «Look Back»

Andrew Taylor fra Dropkick og Gonzalo Marcos (driver plateselskapet Bobo Integral) sitter i hver sin del av Europa og snekrer de smekreste powerpop-perlene som finnes! Årets album er det tredje i rekken og «Look Back» er bare en av ti strålende numre på den.

 2. Tony Molina – «Not Worth Knowing»

Den kaliforniske mesteren i korte og konsise låter skeier her ut med nesten to minutters perfekt Teenage Fanclub-stuk med Elliott Smith’ske overtoner. Rett og slett uimotståelig!

 3. Martin Courtney – «Living Rooms»

Real Estates hovedmann er her ute med sitt andre soloalbum. «Living Rooms» er det jeg vil kalle et mesternummer i sjangeren «adult contemporary jangle pop». Skimrende gitarer, en liten steel-gitar inni der, Courtney som synger om liv og levnet. Og det refrenget da, som er så catchy i all sin enkelhet. Sånt elsker vi i Popklikk!

 4. Big Nothing – «Still Sorta Healing»

Årets oppdagelse for en liten del av redaksjonen. Big Nothing er en kvartett fra Philadelphia der tre av fire bytter på å synge. Her bassist Liz Parsons i catchypowerpop om å minnes en vanskelig fortid. Dette er strålende saker og ekstremt avhengighetsskapende. Tenk The Lemonheads og The Replacements, kanskje.

 5. Michael Head & The Red Elastic Band – «Broken Beauty»

Mick Head er en av de store låtskriverne de siste 35 årene, i Pale Fountains, Shack og under diverse egne navn. Han har vært tilbake noen år og i «Broken Beauty» får vi nok et prov på hans genialitet: Alt høres bare perfekt sammenkoblet ut. En perle av en låt!

 6. I Was A King – «Lo Pressure»

Norges viktigste powerpop-band gjennom tidene har begått sitt kanskje beste album dette året. En av grunnene er at Anne Lise Frøkedal har tatt en litt mer sentral rolle, som «Lo Pressure», litt over to minutter med driv og akustisk powerpop, rundet av med obligatorisk klapping og luftig produksjon. Fortsatt konger!

 7. The Reds, Pinks, and Purples – «Let’s Pretend We’re Not In Love»

Glenn Donaldson er en av DIY-popens mest produktive folk. Derfra kommer det nye ting støtt og stadig i tillegg til at han deltar i en rekke andre prosjekter. Det er kanskje nærmere drømmepop eller hva man skal kalle det dette, men vi synes det bør inn her uansett. Og ja, det er nok forelsket, de to det synges om.

 8. Young Guv – «Couldn’t Leave You If I Tried»

En av Popklikks store favoritter de siste årene! Young Guv har gitt ut fire praktfulle album, der Guv III nok er det beste. Hør bare på de jangly gitarene, den groovy bassen og de kontante trommene på denne. Og så er det Ben Cooks fine vokal også da. Det blir nesten ikke bedre enn dette.

 9. Field School – «I Just Wanna Paint You In Pictures»

En av årets store undergrunnsgjennombrudd i janglepopen. Charles Bert lager soveromspop av ypperste merke, der denne låta kanskje er den med mest driv i, blant mer nedstrippete saker. Nydelig!

 10. The Beths – «Expert In A Dying Field»

På «Expert In A Dying Field» videreforedler The Beths formelen fra forrige album. Det betyr at vi får servert melodiøs powerpop og vakre vokalharmonier i veksling med tøffe støyparti. Den utrolig fine tittellåten er et godt eksempel på dette med sin herlige temagitar.

11. Sloan – «Scratch The Surface»
Denne sprudlende gjengen fra Canada, som har holdt det gående i 30 år, fortsetter å pøse ut herlig powerpop, denne gangen et sted midt i mellom band som The Knack, Fountain Of Wayne, The Beatles og Queen. Låtmaterialet er som alltid drevet framover av iørefallende melodier og svært tilstedeværende el-gitarer. Tøffe og gitardrevne «Scratch The Sufface», med herlig koring og en kort, snerten gitarsolo, er en av mange gullkorn fra bandets 13 album, «Steady».
12. Bedroom Eyes – «The Dark Between The Stars»

Jämtlands store sønner MÅ oppdages av flere! Her får vi store gitarer i klassisk, svensk indierock-ånd. Det fuzzes og trøkkes til, med en vokal som bare svensker kan. Det må ellers nevnes at hovedmann Jonas Jonsson er «Norgesvenn». Og dere: vi droppet «Paul Westerberg» fra denne lista, for da må dere sjekke den genistreken også!

13. Model Shop – «Letters to Melissa»

Model Shop er et av de der bandene som definerer catchy i gitarpop-verdenen. Jeg vet ikke hva mer jeg skal si annet enn at her er det garantert at du synger med allerede ved første lytt. Og resten av albumet den kommer fra anbefales like varmt.

14. Mary Lou Lord – «Now You Know»

Kulthelten som var sammen med Kurt Cobain og har hengt med Evan Dando kom i år med samleplaten «She’d Be A Diamond». Denne låta (skrevet av Nick Saloman fra The Bevis Frond) er en av noen nye låter til samleplaten. Og her hører man hvorfor vi gjerne skulle hatt mer musikk fra Mary. En fantastisk fin og drivende powerpop’er med hennes signaturvokal.

15. Brendan Benson – «Whatever’s On My Mind»
Brendan Benson er en fyr som alltid fyller soloplatene sine med deilig powerpop. Noe som selvfølgelig også er tilfelle på hans nye album, «Low Key», der vindmøllegitaren på «Whatever’s On My Mind», som naturlig nok sender tankene til Pete Townshend, både er svært effektfull og tilfører låta store mengder power!

16. Pogo Pops – «Dancing to the Beat Of My Heart»
«Dancing To The Beat Of My Heart» er  pophåndverk av ypperste merke og en av mange svært gode låter på et av årets beste norske album. Noen sier at alderen tynger, men hos et revitalisert Pogo Pops er det ingen tegn til slitasje å spore.

17. 2nd Grade – «Hung Up»
Vekslingen mellom det pop’ete og skranglete utrykket til 2nd Grade, er så sjarmerende og effektfullt at det er umulig ikke å bli lettere avhengig av låter som powerpop-perlene «Strung Out On You», «Me & My Blue Angels», «Teenage Overpopulation» og sist, men ikke minst, knallsterke «Hung Up».
18. Kiwi Jr – «The Sound of Music»
Kiwi Jr. er på reise i Europa – metaforisk eller virkelig vites ikke – i «The Sound of Music» der Julie Andrews navnedroppes og europeiske politisirener trekkes fram i det som er en av mange svært fengende låter på bandets nye album, «Chopper». 

19. Lundevall  «Kjedelig»

Endelig har Lars Lundevall fått skrive for DeLillos (hør nydelige 1993 fra «Evige dager») og så kommer han jaggu med en EP også. Kjedelig er dette ikke, selv om hovedpersonen selv hevder å være av den kjedelige sorten. Dette er norsk-språklig powerpop så god som noen. Bravo!

20. Mo Troper – «I Fall Into Her Arms»

Powerpop-dekonstruktivisten elsker å fikle med sjangeren han har omtalt som «camp». Her er et av mange eksempler. Halvannet minutt med skakk Big Star’sk gitarpop der du hører at denne karen, han kan nok lage nesten hva som helst av høy kvalitet. Bare han gidder.

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 167