Svart kaffe på senga

74F63447-921F-4603-BF07-7B77F0A08E56I flommen av punkere, nyveivere og nyromantikere erobret Squeeze mitt neglisjerte pophjerte på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet.

At britisk musikkpresse brukte mye tid på å kaste bandets låtskriverduo, Glenn Tilbrook og Chris Difford, i været å utrope dem til Storbritannias nye Lennon/McCartney, var selvfølgelig tøvete. Tilbrook/Difford var ganske enkelt Storbritannias beste Tilbrook/Difford. Noe som i seg selv var og er mer enn godt nok.

– «Black Coffee In Bed», din kråkehjerne. Lyttelua ligger på sofaen med termometeret i øret og dyna trukket opp til den øverste sømmen.

– Låta der Elvis Costello korer!

– Hva med den?

– Den er på «Sweets From A Stranger». Lua ser på meg med traktor-blikket sitt.

– Tror du ikke jeg vet det?

– Så skriv det da, din oppblåste kjøttmeis. Kom til poenget, for pokker. Trur u leser’n har hele da’n eller. Dem er som trekkfugler vet du, trekker seg unna når alle vinduene står åpne og såkalte musikkjournalister har spist fluesopp til frokost.

– Kanskje på tide at du holder munn, da?!

Lua ser på meg med smale øyne og trykker på fjernkontrollen. Stemmen til Aimee Mann forvandler ham til en lyspære med tunga ut av kjeften.

3D789911-A35F-4A5A-B692-5ED306592109

Squeeze sitt femte album, «Sweets From A Stranger», så dagens lys i mai 1982, og hadde den umulige oppgaven å følge opp fantastiske «East Side Story», produsert av Elvis Costello. Et album bestående av så mange briljante låter («In Quintessence», «Tempted», «Piccadilly», «Woman’s World», «Is That Love» og «Labelled With Love»), at det knapt var til å tro. Når jeg hørte på «East Side Story» føltes det litt som om hele pakkehaugen under juletreet var fylt med de fineste damene på skolen og at Iggy Pop mot slutten av kvelden åpenbarte seg i peisen utkledd som nissefar. Jubalong er bare forordet!

Når det er sagt; «Sweets From A Stranger» inneholder definitivt flere av Squeeze’ fineste øyeblikk. «Out Of Touch», «I Can’t Hold On», «Points Of View», «His House Her Home» og, som Lua ganske riktig påpekte, «Black Coffee In Bed», er popmusikk som sender deg rett til himmels. Eller der omkring.

Skaffer du deg 2008 utgaven belønnes du med bonusspor som fantastiske «Annie Get Your Gun», kun gitt ut som singel og på samleplater, og en nydelig demoutgave av «His House Her Home» som avslører at brødrene Finn garantert har hørt mye på Squeeze. Men også «When Love Goes To Sleep» (med Abba-tangenter) og «Elephant Girl» (Johnny Marr må da ha «oppdaget» riffet sitt her?) er låter som fortjener langt mer enn en plass i solen .

– Kan jeg få kaffe på senga, din skrotnisse.

– Kaffe, my ass!

Lyttelua
Lyttelua
Artikler: 192