Svenskregistrert nostalgi-tripp

Plateanmeldelse: Ludwig Hart – «Paloma» (album, 2021)

Tiden da vi følte oss underlegne våre svenske naboer i ett og alt, inkludert musikk, er heldigvis over. Men det er ingen grunn til å bli cocky av den grunn – for fortsatt produseres det kvalitetsmusikk over grensen som vi bør oppdage og omfavne med glede.

En av de artistene som foreløpig har gått under radaren her hjemme er Ludwig Hart. 35-åringen fra Ørebro har fått rikelig med radiospilling i hjemlandet og er utrettelig ute på veien for å spille for et stadig større publikum. Hart debuterte i 2019 med et selvtitulert debutalbum til meget gode kritikker.

På andrealbumet «Paloma» (2021) får vi hovedsakelig servert widescreen kjøremusikk fra der «hvor glass betyr is», (takk til Matias Hilmar Iversen for den). Ludwig Hart leverer både rockere og ballader med en kledelig innstilling som vitner om at farten er høyere, veiene er bredere og selvtilliten er urokkelig på svenske skilter. 

Dette er på ingen måte revolusjonerende, musikalsk sett, men åpenbart skapt av spilleglede og overskudd – og en utilslørt kjærlighet til sytti- og åttitallets vestkystrock. «The War On Drugs upretensiøse fetter». Gir det mening? Det er den umiddelbare (og beste) beskrivelsen jeg kan gi. Javel, så har Ludwig falt for fristelsen og spilt inn en egen versjon av Don Henleys «Boys of Summer» for en tid tilbake, men det skal jeg ikke holde mot ham i denne sammenheng – i motsetning til mange andre er hans versjon gjort med kjærlighet. Og da kan det meste tilgis.

For vår hipsterskjeggete svenske venn vet nemlig å trykke på de rette knappene: Han har åpenbart sansen for et godt refreng, en god gitarsolo og han drysser passelige doser stjernestøv over produksjonen. Dette er i mine ører pur musikkglede – for når saksofonsoloen(!) kommer i åpnings-låta, da vet du hvor du har Ludwig – akkurat der du vil ha ham: Skamløst susende forbi i venstre fil, med vinduene nede og anlegget på maks. Elbil, sier du? Neppe! Ludwig er over alle hauger når batteriet ditt er tomt. Null stress – joggedress! Med åttitalssnitt!

«Paloma» kom ut for over ett år siden, så ny plate er nok neppe langt unna. Singelen «Chasing Gold» som kom ut sent i fjor er absolutt verdt å lytte til mens vi venter på mer. 

Beste forbikjøringslåter: «Slow Motion Running» og «Bloodshot Eyes» (Pass på høyrefoten!)

Per Ove Johnsen
Per Ove Johnsen
Artikler: 7