Terningkast sju!

Karpe Diem eller Eldkvarn? Spør enkelte i Popklikk-redaksjonen samtidig som de nye skivene til Hästpojken og Ossler dundrer ut av høyttalerne.

Plura Jonsson (Foto: Espen A. Amundsen.

 

Fordi konserten med Karpe Diem forrige lørdag ifølge mange stod til en sekser på terningen, har deler av Popklikk-redaksjonen brukt uken til å konstruere en ny og revolusjonerende terning som, når skjebnen vil det, lander på sju. En terning så genial at Leonardo garantert hadde gitt fra seg sin kjære Mona Lise for å omfavne det sjuende øyet.

Da deler av redaksjonen, som hadde valgt Eldkvarns konsert på John Dee fremfor foran nevnte Karpe Diem-konsert, sendte terningen ut på sin jomfrureise, lyste det sjuende øyet mot oss med en kraft så sterk at vi kjente Guds silkemyke hår pjuske oss på ryggen. Da engelen Gabriel dro fram hornet sitt og begynte å spille et potpurri av Eldkvarn-låter skjønte vi terninga.

Det er selvfølgelig ingen tvil om at Eldkvarn fortjener verdens første terningkast sju. Noe man ville ha forstått om man hadde valgt rett og besøkt John Dee fremfor Spektrum. For hvem pokker vil ikke, som bandet så vakkert uttrykker det, bli fulle for kjærlighetens skyld?

Oppildnet av verdenshistoriens første terningkastsju-konsert har mye av uken gått med til å lytte på landsmenn av Eldkvarn.

Som for eksempel Thåströms faste gitarist Pelle Osslers nye album «Stas». Et album som, akkurat som hans forrige utgivelse «Ett Brus», har mange likhetstrekk med Thåströms to siste skiver. Noe man raskt vil oppdage etter å ha hørt låter som «Tysk høst», «Grisarna och Flugorna» og «Tiden Lider». Lydbildet, som nå og da skjærer gjennom luften som en sliten sirkelsag, er både mørkt og vakkert på en og samme tid. Noe som også i stor grad gjelder tekstene. For musikkelskere skal det nevnes at Ossler har en fortid i Wilmer X, og at han, Thåström og Nicklas Hellberg, som sammen utgjør bandet Sällskapet, snart er klar med en ny plate.

Hästpojkens nye album, «En magisk tanke», består av så mange potensielle hitlåter at det store gjennombruddet burde være rett rundt hjørnet i den beste av alle mulige verdener. Låter som «Sommarvin», «Samma himlar» og «Olskroken stomp» er så pop-pop-popete at man som lytter blir fullstendig popifisert. At Håkan Hellström og gutta i Hästpojken har snust inn mye av den samme Göteborg-luften, er herlige «Imperial» en av mange fine eksempler på. Når mer neddempede låter som «Brinner» og «Noll igjen» også sitter som en kule, gjenstår det bare å ri inn i solnedgangene med hestegutten(e)

Avslutningsvis oppfordrer enkelte i Popklikk-redaksjonen deg til å høre på følgende Eldkvarn-låter før du kryper til sengs : «Huvudet högt», «Alice», «Inn från regnet», «En regnmetares sang» og «En man av hjärtat».

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1639