The 1975 treffer formtoppen

714E1927-D3F3-4B3D-9ECF-7F80C9B44540Plateanmeldelse: The 1975 – «Being Funny In A Foreign Language» (album, 2022)

Den nye skiva til det britiske bandet, The 1975, anført av vokalist Matthew Healy, er deres mest fokuserte album på lang tid. Borte er eksperimenteringen og de mer eller mindre vellykkede lyd-collagene som de har vært kjent for tidligere. Igjen sitter vi med en håndfull skikkelige sanger fra et band med noe på hjertet.

Tradisjonen tro åpner plata med «The 1975», denne gang som en brutalt ærlig pianodrevet tidsrapport med det repetitive refrenget: / I’m sorry if you’re living and you’re 17 /. På det forrige albumet, «Notes On A Conditional Form» (2020), skjulte samme tittel en modifisert versjon av Greta Thunbergs tale til World Economic Forum i 2019, opplest av Greta selv. Et gripende øyeblikk i pophistorien.

På «Being Funny In A Foreign Language» (BFIAFL) serverer bandet litt hvitmanns-funk her, mainstream-poder, og litt blek soul innimellom. Det høres kanskje ikke så forlokkende ut, men når det ser som mørkest ut dukker det plutselig opp små skatter, for eksempel den fine Paul Simon-aktige radiolåten «Part Of The Band», med et parti med vakkert falsettkor. Låten vokser ved hver lytting. «I’m In Love With You» følger same oppskrift som hit’en «If You’re Too Shy (Let Me Know)» fra den forrige skiva.

Det beste ved The 1975 er deres overraskende evne til å skrive låter som er utypiske for den popmusikken de egentlig driver med. Et eksempel fra forgjengeren «Notes…», er den utrolig fine americana-låten «Jesus Christ 2005 God Bless America». På den nye skiva er det den geniale slow-soul-låten «All I Need To Hear» som skiller seg uttilsvarende positive måte.

«About You» seiler opp som en personlig favoritt på plata. Det er en herlig, storslått retro-poplåt inspirert av band som for eksempel Roxy Music. Den uttrykksfulle stemmen til Healy kler låten utrolig godt, og bandet Carly Holt (kona til gitarist Adam Hann) synge bridgen. Låten toner ut med blåsere og det hele. Den akustiske sistelåten fungerer også fint og runder av skiva på en god måte.

Bandet har som vanlig produsert selv, og mange av låtene er krydret med små samples, stemmer og lyder. Smakfulle detaljer som tilfører plata tidsriktige elementer. Med «BFIAFL» har The 1975 laget sin mest gjennomførte, og hittil kanskje beste plate.

Foto: Dirty Hit Records (promo)

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 202