Tre deilige gjenhør (2)

ABE2D711-7901-46A1-8B6C-51CA68218D95Popklikk hørte på usedvanlig mye musikk i løpet av helgen. De nye skivene til The Waterboys, Ulf Lundell, Luther Russell og Roseanna Reid fikk mye oppmerksomhet, men vi brukte også mye tid på disse tre essene:

John Grant: «Queen of Denmark»

«Queen of Denmark» er en fantastisk plate for de av oss som liker romantisk musikk med nydelige arrangementer og tekster som slår hull i vegger. John Grant har en usedvanlig virkningsfull stemme og et hode som ikke er redd for å slippe tankene løs i fri dressur. Tekstene er nemlig usedvanlig usedvanlige og tidvis svært gode. Men «Queen of Denmark» er først og fremst et ypperlig popalbum der Grants suverene teft for gode melodier er den fremste drivkraften.

The National: «Trouble Will Find Me»

Nok en gang leverer The National en plate som nekter å slippe taket. Bandet fortsetter med å pøse ut melodiøs melankoli skapt for romantikere med høydeskrekk. Å høre på «Trouble Will Find Me» kan sammenlignes med å løpe alt man kan i slowmotion. Det tar lengre tid enn man tror, men når målsnøret endelig ryker er man så rusa på lykke at man snur og begynner på nytt igjen. At stemmen til Matt Berninger er fylt med så mye guts at man sitter igjen med minst tre blåveiser ved reisens slutt, er så vondt at det gjør godt.

Neil Finn: «Out Of Silence»

Produksjonen på «Out Of Silence» er så silkemyk at sangene for det meste svever rundt i en varm og uimotståelig atmosfære. Noe som i stor grad skyldes en kombinasjon av lettbente tangenter og fjærlette strykere og blåsere. Men selv om albumet oppleves som usedvanlig melodiøst og lekkert, bærer flere av låtene i seg dramatiske vendinger både arrangements-og tekstmessig. At alvoret titt og ofte stikker hodet over vannet, tilfører albumet en eksistensiell og følelsesmessig dimensjon som styrker helhetsopplevelsen. «Out Of Silence» er nok et bevis på at Neil Finn fremdeles slår knockout på røkla allerede i første runde.

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1645