Vaular for dummies

(Foto: Erik Five Gunnerud)

Hvem faen er egentlig Gary Speed? Jeg spør og får så hatten passer.

 

Popklikkfavoritt Lars Vaular er i dag ute med ny singel med det klingende navnet «Gary Speed». Singelen er en del av det nye albumet 1001 hjem som slippes låt for låt framover. Sier seg med andre ord selv at Vaularen går på repeat på full styrke denne fredagen. Se bare her:


For en heller under middels fotballinteressert person er dette her veldig forvirrende greier. Så jeg kalte inn hjelp i form av en medskribent, nemlig den over middels fotballinteresserte Herman Berg. Han reagerte ikke uventet med et oppgitt sukk.

Hvem faen er Gary Speed?

– Ingen grunn til å banne, redaktøsen! Men det er helt utrolig at du ikke vet det. En sak er at han spilte nærmere 700 matcher i engelsk fotball og scoret over 100 mål. En annen sak er at han var en kjekking og en gentleman. En tredje ting er at han figurerte i ukebladene etter å ta tatt sitt eget liv. En fjerde ting er at han er fra Wales og ble landslagssjef….ok,ok, jeg stopper der.

Hvorfor er Vaularen så opptatt av ham tror du?

– Hva mener du? Han er opptatt av engelsk fotball og favorittlaget sitt, Leeds United, ikke bare Gary – Gary – Gary – Gary – Gary Speed. Er ikke alle manisk opptatt av engelsk fotball? Jeg skjønner ikke spørsmålet…


Hæ? Var Nelson Mandela på fotballbanen?

– Ja, Nelson Mandela besøkte en Leeds-trening fordi Lucas ‘The Chief’ Radebe spilte på laget. Radebe var sørafrikaner og kom fra Kaizer Chiefs til Leeds i 1994, derav kallenavnet. Nelson Mandela skal ha uttalt en gang at Radebe var hans helt. Det kunne jo lett ha vært omvendt…

Kan du forklare voldsepisoden han refererer til hvor folk blir banket og bitt og rasismeanklagene haglet?

– Dette er barnelærdom: To kjente Leeds-spillere, Lee Bowyer og Jonathan Woodgate, angrep en asiatisk student utenfor en nattklubb i Leeds for 13 år siden. En av Woodgates venner, Paul Clifford, fikk seks års fengsel, mens fotballkompisen slapp unna med 100 timers samfunnstjeneste i det som ble betegnet som et alvorlig, rasistisk angrep. Lee Bowyer ble blankt frifunnet, men Vaular levner ham ikke mye ære i denne låten. Det koker ned til at Leeds-fansen savner Gary Speed, og det han stod for på fotballbanen.

Er Premier League-fotball egentlig en eneste stor såpeopera? Er det derfor dere liker det så godt?

– Premier League er livet, på godt og vondt. Årsaken til fascinasjonen er at vi fortsatt er små gutter som gjerne skulle vært like gode i fotball som proffene.

Okei, då!

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405