Frognertrash, rottereir og kulden som kom

La det være klinkende klart. Jeg elsker trash på TV. Jeg er for TV. TV er min venn.
Jeg elsker programmer om feite folk som skal bli tynne. Mennesker som bretter ut sine pinlige sykdommer. White trash i full utfoldelse på hoteller i Mexico. Top Model Norge, Top Model USA, Top Model Uruguay for den sags skyld.

Men noe har skjedd. Jeg skal ikke si at 22. juli endret alt, men noe har forandret seg. Plutselig ble det som før har vært latterlig (men underholdende ) ikke så gøy lenger. Enkelte av disse programmene gjør meg mer livstrøtt enn avslappet.

Det er ikke det at jeg blir moralsk forarget av en «reality»-serie som vil fortelle ungdommen at toppen er lykke er å være en champagnesipppende flyvertinne på Frogner. Det bare virker bare så utdatert. Så uoriginalt. Så steinkaldt og kjipt i et samfunn som i noen få uker viste seg å være langt varmere enn vi hadde antatt.

Når Big Brother-deltagerne blir innstengt i et «helvete» av et rottereir, er det ikke sjokkerende. Det bare bommer fullstendig på zeitgeisten.

Det er vanskelig å sette ord på . Godt vi har Stefan Sundström.


Publisert

i

,

av

Kommentarer

27 kommentarer til “Frognertrash, rottereir og kulden som kom”

 1. Magne D. Antonsen avatar

  Hei Elise! Magne fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også 🙂

 2. Elise Nyborg Eriksen avatar
  Elise Nyborg Eriksen

  Takker og bukker!

 3. Ola Jensen avatar

  Hvis man skal ta hensyn til alt og alle hele tide, og tenke at nå er ikke ditt og datt moro lenge pga 9/11, 22/7 osv, så kan man vel strengt tatt bare hoppe i elva spør du meg.

 4. Thomas avatar
  Thomas

  Jeg liker ikke reality TV, og jeg trengte ingen terrorsak for å gjøre meg oppmerksom på det. Men hvis det viser seg at det er mange som deler din mening, og at etter 22. juli så er ikke trash-TV gøy lenger, og at programmene forsvinner fra Norsk TV, så vil jeg nok i stillhet rette en takk til en person som i utganspunktet ikke bør takkes for noe som helst.

 5. Jasså? avatar
  Jasså?

  Jeg skjønner ikke hvorfor reality er mindre morsomt etter 22. juli. Det skjedde, og vi kommer alltid til å huske denne dagen. Men reality blir ikke kjedeligere av den grunn! Jeg syns mange forskjellige reality-programmer er morsomme og artige, og jeg ser på dem rett og slett fordi deltakerne er så utrolig latterlige dumme! Du sier at Frogner ikke er morsomt på grunn av terrorangrepet, men det syns jeg ikke er helt riktig. Frogner er ikke morsomt fordi det er et dårlig program. Jeg så på halvparten av det første programmet, og Frogner er bare en dårlig kopi av The Hills. Dessuten skjønner man jo at Frogner ikke er reality, men en serie som prøver å virke som det. Tror du virkelig noen ville tillatt godtatt å bli vist på tv mens de har sex, eller mens de var på blind date med en av hovedpersonene i serien? Nei, Frogner er ikke en realty, men ville uansett vært kjedelig om serien var det. Det er fordi programmet er kjedelig, ikke fordi vi har blitt utsatt for et terrorangrep.

  1. Linn avatar
   Linn

   «Reality» = morsomt? Høres virkelig ut som «Frogner» er ditt program, ja!

   «Tror du virkelig noen ville tillatt godtatt å bli vist på tv mens de har sex, eller mens de var på blind date med en av hovedpersonene i serien?» – nå er det forhåpentlig ingen som tror at noen i «Frogner» hadde sex på tv, eller at noen ville blitt mer enn 5 minutter på date med noen som helst i det programmet, men det er da for f… nok av tilbakestående brødhuer i dette landet som har hatt seg på tv og blitt stemplet som «underholdning»?

   TV er blitt så stappfullt av patetiske idioter som syntes de selv er så sinnsykt intressante at de føler de har rett til å tvinge seg selv på vanlig uskyldige mennesker, at det hele er til å bli direkte dårlig av.

   Terrorangrepet gjør ikke dritten mere dritt, for å si det sånn. Om det kan få noen få mennesker til å faktisk begynne å vurdere hva fa.. de sitter og ser på boksen, så er faktisk ikke det det værste som kunne skjedd!

 6. Lars Petter avatar
  Lars Petter

  LOL, TRAGISK! Snakk om å ta ting til neste nivå, med mindre du var sterkt personlig berørt av hendelsen er dette helt latterlig. Tror vi må fjerne alt som er gøy jeg, for nå skal man visst ikke kunne glede seg over ting lenger, alt skal bare være depresivt og man kan ikke si man har hatt det fælt hvis man ikke minst har vært i en russisk gisselsituasjon. Å trekke denne hendelsen inn i alle mulige hverdagslige ting er totalt idiotisk.

 7. Ege Denne avatar

  Klarer meg fint uten tv og reality-shows, som faktisk ikke er reality i det heletatt..

 8. Tone Kari avatar

  Er ikke helt enig med deg jeg,- jeg tror dette er en ‘enkel’ flukt fra hverdagen.. Som ikke har noe med det som skjedde 22.7.. Veldig FEIL å kalle det helvete å være innesteng i 100 dager, men likevel..
  Men god tv-underholdning er det uansett ikke.. Synes jeg da..

 9. Andre Oktay Dahl avatar
  Andre Oktay Dahl

  Well put.

  Andre Oktay Dahl, stortingsrepr(H)

 10. meg avatar
  meg

  🙂

 11. Yes avatar
  Yes

  Tror en del av Norges befolkning har blitt litt eldre i løpet av sommeren. Og det er flott.
  Skriv interessante blogger i stedet for å se Big Brother. Stå på!

 12. live avatar
  live

  Vi må ikke 22/7 gjøre oss til et deprimert og innesluttet folk. Skal vi ikke kunne ha lett underholdende TV lenger?
  Skal vi ikke gå ut å ha det gøy lenger, fordi det blir feil etter 22/7?

  Vi må minnes de døde med respekt, å støtte hverandre. Men, ikke la verden stoppe!

  Hva vil du heller se på TV ?

 13. Dude avatar
  Dude

  Big brother har lite med 22.juli å gjøre.
  Reality er ikke det jeg ser mest av, men er da viktig å ha det morsomt etter slike ting skjer.

  Get over it.

 14. André avatar
  André

  Dette var virkelig skivebom! Hva i all verden har hendelsen fra 22. juli med, eksempelvis programmet Big Brother, å gjøre? Veldig bra at det ikke er du som bestemmer hva som skal gå på TV…

 15. Nowhere Man avatar
  Nowhere Man

  Det var trash før før 22. juli, – og det er fortsatt hjerneløst trash etter den 22. juli også. Det værste med denne type ‘reality’-TV: En god del arbeidsplasser (kollegier) begynte faktisk å ‘etterape’, – i betydningen ‘å stemme ut kollegaer’ ! Fytte rakker’n . . . for en upside-down verden.

 16. Jonazz avatar
  Jonazz

  Støtter Lars Petter her. Hva er det med Terrorangrepet som gjør at du mener reality plutselig har mistet sin sjarm?? Synes du heller bør forklare oss det. Jeg synes det er søkt å skylde på 22.07 for at du har mistet evnen til å glede deg over voksne som driter seg ut på tv. For min del har reality sluttet å fenge for flere år siden.

 17. Archimedes avatar
  Archimedes

  OK – brannfakkel: Kan vi ikke snart legge dette bak oss? 22. juli markerte faktisk ikke slutten på vår sivilisasjon slik vi kjenner den.

  Joda, det som skjedde 22.juli var vanvittig og grusomt, men på ett eller annet tidspunkt må vi se i øynene at verden faktisk går videre enten vi liker det eller ei. Nå er det gått fem uker, og vi har tygget absolutt siste rest av smak ut av tyggisen dithen at vi til og med har fått utbrodert de indre følelsene til innehaveren av en hobbybutikk som solgte noen liter modellfly-drivstoff til ABB.

  Vi har hatt 22.juli-tog, 22.juli-konserter og alt mulig annet av 22.juli-markeringer. Greit nok, men hva gjør vi nå? Når kommer den offisielle 22.juli-logoen? 22.juli-ordboka? 22.juli-kolleksjonen fra H&M? Et eget 22.juli-studium ved norske universiteter? 22.juli-departementet? Skal vi gjøre 22.juli til landets nye nasjonaldag? Eller kanskje offisielt utvide 21.juli til 48 timer som så går direkte over i 23.juli – så kan 22.juli bli «dagen vi ikke snakker om, hvis man da ser bort fra at vi snakker om den nesten hele tiden»?

  Det begynner å bli nok nå. Vi må komme oss videre i livene våre, før «22.juliker» blir en registrert diagnose innen psykiatrien. Enkelte ser ut til å ønske at 22.juli skal tværes ut så lenge som overhodet mulig, men av hensyn til den mentale folkehelsa bør disse menneskene (i likhet med ABB) ikke få lov til å skade samfunnet på den måten som de tydeligvis ønsker. For det er SKADEVERK vi snakker om nå.

  Og forøvrig ville jeg ikke bli overrasket om det skulle vise seg at de fleste realityserier medfører hjernesvinn. Men på en nesten forfriskende måte har dette absolutt ingenting noe med 22.juli å gjøre.

 18. VERDIER avatar
  VERDIER

  Er helt enig med deg, om dette har noe med 22/7 å gjøre eller ikke, skal ikke jeg svare for. Men at dette er noe i tiden er det ikke tvil om, vi snakker om en bevissthetsendring som er på gang. En endring i hvordan vi ser, opplever og responderer i forhold til verden rundt oss, at 22/7 er en del av det er det vel lite tvil om. Det er tragisk at det må så sterke virkemidler til for at vi skal begynne å våkne, bry oss om hverandre og vise kjærlighet til mennesker rundt oss. Og det er kanskje på tide å droppe denne fordummende trashtven som serveres i hytt og gevær. Istedet for å pasifiseres foran denne lekre, syltynne 3d skjermen som passer så godt inn i stua som rommets samlingspunkt, kan det kanskje være på tide å begynne å leve litt mere og ikke la andre leve for oss. Brød og sirkus er fortsatt hovedsteinen i vårt unike demokrati, la oss endre på det, sammen… Jeg bare lurer, om alle hadde boikottet f.eks. Big Brother, og kun produsentene hadde vært de som hadde vært nødt til å fordype seg i denne idoliseringen av skitfulle, frustrerte wanna-be-stjerner. Hadde deltakerne likevel vært nødt til å holde ut i 100 dager?? Ikke det at det kommer til å skje, vi er jo så fasinert av denne kikkermentaliteten, og muligheten til kritisere andre, slik at vi har noe felles å prate om i pausene på jobben, eller friminuttene på skolen. Nei VÅKN OPP!!!! la disse kommende idolene få sulle seg ferdig i sin egen lille drømmeboble, og la oss satse på verdier som gjør oss alle helere som mennesker. Etterdønningene etter 22/7 var så unike at jeg for første gang i mitt liv har prestert å si at jeg er STOLT over å være norsk, la oss PRØVE å holde denne trenden, la oss prøve å gi barna våre positive verdier, det kan være forsøket verd 🙂

 19. Mari avatar
  Mari

  Jeg skjønner godt hva du sier Elise. Tenker det handler ikke om at man ikke skal ha det gøy etter 22.juli, men at det kanskje føles mer meningsløst å se på overfladiske unge/voksne som har lissom-problemer og tror det å være ung, rik , pen er veien til evig lykke. In the end har vel alle mennesker et større behov for kjærlighet, tilhørighet og omsorg enn champagne og botox. Jeg må le litt Archimedes, når du sier 22.juli ikke markerte slutten på vår sivilisasjon slik vi kjenner den. Hva mener du kjennetegner vår sivilisasjon eller vårt samfunn? Er ikke den måten Norge og folket håndterte tida etter 22.juli på nettopp et kjennetegn på vår sivilisasjon? Det viste ihvertfall verdier som ga meg håp om at vi ikke bare er et rikt, bortskjemt folk som tror klager på småting og tror «høye» bensinpriser kan anses som et problem i verdenssammenheng.

 20. Massimo Arranguez Belgrano avatar
  Massimo Arranguez Belgrano

  Det kan vel hende at du lett lar deg påvirke? Både av «Trash» TV-programmer og av nyhetsdekningen av Utøya-massakren med dertil påfølgende samfunnsdebatt..

 21. sebastian avatar
  sebastian

  Dette er så norsk som det kan få blitt! skjønner ikke at vg lar dette bli publisert. onde ting skjer hele tiden og hvis man legger ned noe mange synes er attraktivt per onde hendelse, da ser det nitrist ut fremover. Tror nok sammenhengen med at reality ikke er like attraktivt handler om elendige konsept som frognerfruer, norges rike, big brother norge retro style osv. Ser heller amerikansk tv. Og bomben+utøya var forferdelig, men slike hendelser skjer desverre. De som ble direkte berørt bør få sørge i fred, uten at en gjeng med bloggere stjeler rampelys pga det som skjedde. det er også typisk norsk.

 22. Archimedes avatar
  Archimedes

  Vel, Mari: Dette var altså første gang det smalt, og det fantes ikke andre å rette hat mot enn en enslig etnisk hvit gjerningsmannen – som vi da til gjengjeld retter hat mot alle sammen, snille som vi er…

  Prøv å la de smelle en gang eller to til, kanskje utført av en religiøst motivert arabisk muslim med Al-Qaida i ryggen, eller se for deg at det var dette som skjedde allerede i første runde, og se om reaksjonene fortsatt er 200.000 røde roser på Rådhusplassen. Se hvor «tolerante» vi egentlig er. Ville det ikke være litt interessant å stressteste disse fine «verdiene» du snakker så vakkert om, for å hvor dypt de egentlig stikker?

  Etter 22.juli er det blitt servert en nærmest endeløs strøm av sludder og vås uten så mye som tilløp til meningsinnhold. «Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet». Javel? Svar på hva? Og til hvem? Til han enslige etnisk norske gærningen som sitter fengslet? Var det på noe tidspunkt aktuelt å innskrenke demokratiet i Norge på grunn av ham? Hva ER dette for noe åndssvak fyllerør…???

  Hans Geelmuyden har fullstendig rett: Det som har skjedd etter 22.juli har vært et velregissert PR-stunt fra makthaverne, som til syvende og sist har skylden for at ting ikke ble stanset innen skapelig tid. De har klart å kneble all kritikk i en situasjon der hoder burde rullet fra dag en.

  Men raseriet kommer. Du kan manipulere det norske folk en stund, men til slutt gjenvinnes fornuften og folk innser at makthaverne faktisk har ansvaret for den situasjonen de plasserte oss i – en situasjon der det er mulig å ivertsette enskytemassakre noen få mil utenfor landets hovedstad og holde det gående i halvannen time mens media stirkler området i helikopter før politiet til slutt dukker kommer drivende i en synkeferdig gummibåt med motorstopp.

  Det er faktisk justisministeren – og i forlengelsen: regjeringen – som har ansvaret for beredskapen her til lands. Kings Bay-ulykken førte til at Gerhardsen-regjeringen måtte gå i 1962, denne saken er langt verre.

 23. Mari avatar
  Mari

  Archimedes: I etterpåklokskapens lys er det så klart mulig å se at ting kunne vært gjort annerledes – noe annet er det å faktisk stå i den ekstreme situasjonen de som måtte ta beslutninger sto i når det skjedde – nettopp fordi det har vært UTENKELIG for oss alle at en person kunne gjennomføre ren ondskap.

  Jeg er enig med deg i at reaksjonen blant noen folk sannsynligvis hadde vært en annen dersom en muslim hadde gjort det, desverre. Mitt poeng i kommentaren til Elises blogg var nettopp derfor at mennesker generellt (uavhengig av om du er kristen, muslim, ateist etc) har andre behov (dette handler også om verdier) enn det de overfladiske programmene viser. Og at det kanskje er blitt tydligere for noen av oss etter 22.juli.

 24. Archevis avatar
  Archevis

  Tror du misforstår hva jeg sikter til: Dette handler heller om hva man skulle gjort 22.juli. Og det handler IKKE om etterpåklokskap.

  Det handler om hva man skulle gjort i 2010, 2009, 2008, 2007 og 2006. Det handler om at heimevernets elitestyrker (HV-016) er blitt tillatt nedlagt mens politiets beredsskapsstyrke har mistet helikopterstøtten og dermed mobiliteten. Det handler om BEREDSKAP, om hvordan det sittende regimet står ansvarlig for at samfunnets reaksjonevne i praksis er blitt nærmest nedlagt.

  Dette er fullt ut forutsigbare ting, og enhver regjering SKAL sørge for at landet vårt faktisk har en fungerende terrorberedskap. Det har vi ikke hatt, og dermed ble ikke Utøya-massakren stoppet før etter halvannen time. Det er dette neglisjerte ansvaret det sittende regimet nå prøver å prate seg ut av.

 25. Archimedes avatar
  Archimedes

  Rettelse: «Dette handler IKKE om hva man skulle gjort 22.juli».

 26. Per Pleks avatar
  Per Pleks

  «Si meg hva du ser på TV, og jeg skal si deg hvem du er».

  – Gammelt asfaltjungelordtak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *