Huitfeldt legaliserer hasj – hvis du ikke inhalerer!

Vil beskytte de store, og gjøre de små til digitale gatemusikere.

Kulturminister Anniken Huitfeldt presenterte i går et høringsnotat om endringer i åndsverkloven. Endringene presenteres som tiltak mot krenkelser av opphavsretten, blant annet ulovlig fildeling.

Som initiativ er det vanskelig å ikke støtte dette. Men så fikk jeg høre prinsippene hun legger til grunn, og der går det dessverre galt.

Kort oppsummert vektlegger hun at hun ikke er ute etter å ta «småguttene», at det er greit å laste ned LITT ulovlig (politiet har viktigere ting å gjøre, må vite), og at alvorlighetsgraden på den ulovlige fildelingen blir avgjørende. Og alvorlighetsgraden er proposjonal med omfanget av fildelingen rent kvantitativt.

Hvordan kulturministeren kan gi folk flest grønt lys til å bryte opphavsretten «litt»er uforståelig. Det er som å si at det greit å kjøre 10 km/t over fartsgrensen, myndighetene fartsgrensene for lavt uansett. Eller at du må gjerne bryte deg inn hos naboen, vi bryr oss ikke før du raner en bank.

Hva betyr egentlig dette? Det betyr at hvis du er Lady Gaga og lastes ned ulovlig millioner av ganger, så skal kulturministeren hjelpe deg. Det er jo fint. Men hvis du er en mindre artist eller eier av et åndsverk, har du plutselig blitt rettsløs i opphavsrettslig forstand, fordi åndsverket ditt ikke stjeles ofte nok. Er for eksempel 3000 nedlastinger alvorlig nok? Garantert ikke, tatt i betraktning det enorme omfanget av ulovlig fildeling. Men 3000 eksemplarer av et album til 150 spenn ville generert en omsetning på 450.000,- .

Du må altså ha stor kommersiell suksess for å få Huitfeldt opphavsrettslige beskyttelse. Kulturindustriens blockbustere ser fortsatt ut til å kunne overleve, men hvis du har tenkt å drive med noe annet enn listetopp, har du ikke lenger rett til et levebrød i samme grad som de største. Du havner rett og slett under grensa for hva som er alvorlig nok for kulturministeren.

Huitfeldts forslag setter altså et likhetstegn mellom kvalitet og kvantitet, og hennes løfte om å hjelpe gigantene, og blåse i resten, er vel mildt sak en ny måte å drive kulturpolitikk på.


Vil skape digitale gatemusikanter

De fleste er vel enige om at nisjer og fragmentering av kultur- og underholdningsmarkedene er en vesentlig trend i tiden. Huitfeldts forslag vil føre til et fattigere kulturliv der nisjene ikke har noe livsgrunnlag. De vil ikke ha noe opphavsrettslig vern lenger, fordi de ikke er store nok. Bare byråkratiet i seg selv (via Datatilsynet og Post- og teletilsynet), før man når en domstol med saken sin, vil stoppe alle som ikke har et stort apparat med jurister i ryggen.

Som artist eller kunstner står man da igjen som digital gatemusiker, eller sutrepave som en del teknologioptimister ynder å kalle det. Nei, for hvis du ikke lykkes på sellaband.com eller alt dette andre ”nye”, da har man jo ikke livets rett.

Så god helg ,alle sammen! Last gjerne en plate eller en film du kan kose deg med i kveld nå som Nytt på nytt har tatt sommerferie. Ta deg en blås også. Men last ikke ned for mye. Og ikke inhaler!

Lyttelua
Lyttelua
Artikler: 192