A-ha med en av tidenes beste videoer

Bilde fra singelcoveret

Leserne av det amerikanske magasinet Rolling Stone har kåret tidenes musikkvideoer.  Blant de ti beste finner vi a-has «Take on Me» som havnet på fjerde plass i kåringen.

Den største, norske pophiten gjennom tidene er «Take on Me», i hvert fall hvis vi skal måle i internasjonale listeplasseringer. Den føk til topps i Norge, Sverige, Tyskland, Holland, Sveits, Østerrike, Belgia, Italia og Australia. I oktober 1985 gikk singelen til topps på Billboard Hot 100 etter en lang og kronglete ferd mot nummer 1-posisjonen.

Det var den banebrytende videoen som førte til suksessen. Videoen tok kun to dager å spille inn (blant annet med skuespiller Bunty Bailey), mens det tok fire måneder med etterarbeid. Svært få artister hadde i dag fått anledning til å gjøre det samme, men Warner Bros Records hadde klokkertro på et gjennombrudd i USA.

Det klassiske musikkmagasinet Rolling Stone mener den stilige integreringen av enkel blyantskisseanimasjon (‘rotoscoping’) i et levende filmlandskap har gjort «Take on Me» til en av 80-tallets største på videofronten. 80-tallet var MTVs store tiår, og mange dyktige regissører og produsenter fikk lov til å leve ut sine kreative sider av plateselskapene.

Det gjaldt også Steve Barron som på 80-tallet produserte videoer for store artister som Dire Straits («Money For Nothing») og Michael Jackson («Billie Jean»). Han regisserte også  filmer som Teenage Mutant Ninja Turtles og Coneheads på begynnelsen av 90-tallet.

Dette var før dataanimasjon kom for fullt: Rundt 3.000 tegninger ble skisset for hånd av Michael Patterson som bidrag til a-has video.

Keyboardist Magne Furuholmen sier til Rolling Stone at det er ingen tvil at det var videoen som førte til a-has gjennombrudd og gjorde sangen til en topphit i 1985. Den ble sluppet til amerikanske medier én måned før singelen kom i salg, og den 19. oktober 1985 gikk singelen til topps på Billboard Hot 100.

Det norske superbandet fikk anledning av plateselskapet Warner til å lansere singelen hele tre ganger i Storbritannia før det ble et gjennombrudd (2. plass), siste gang med Alan Tarney som produsent. Det ble også laget en video til de første forsøkene i 1984, men den floppet.

Singelen solgte i syv millioner eksemplarer, og videoen mottok seks utmerkelser på MTV Video Music Awards i 1986. (I tillegg ble «The Sun Always Shines on TV» tildelt to priser spå samme utdeling).

Magne Furuholmen synes den energiske synth-hiten holder mål også i dag og har forelsket seg i en nyere versjon av videoen som dukket opp i 2008. Med en annen tekst og ny vokal er det noen som har gjort det til en hobby å gjøre om sangtekster til det musikkvideoene faktisk viser.

– Det er fantastisk. Jeg skulle ønske vi hadde denne videoen den gang vi laget den opprinnelige, sier ‘Mags’ til Rolling Stone.

 

PS! Det var selvsagt Michael Jackson som vant leserkåringen. John Landis’ «Thriller» banket alle andre videoer ned i støvlene.


Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233