Allerede savnet

B447957D-35D6-4163-8CE0-04FD6752D384Egentlig skulle Emitt Rhodes ha blitt en stor stjerne. Men skjebnen slo til og tildelte ham rollen som kulthelt isteden. For Emitt, som etter hvert måtte kjempe mot sitt eget plateselskap, solgte dessverre ikke nok plater i den perioden han burde slått den ene lytteren etter den andre i bakken.

Men uansett hvordan man snur og vender på det: Emitt Rhodes lagde vanvittig mange bra låter i løpet av en fireårsperiode. De fleste og de beste på hans to første album, «The American Dream» og «Emitt Rhodes».

Tre av de fire platene han ga ut i perioden 1969-1973, alle fire er i sin helhet med på «The Emitt Rhodes Recordings (1969-1973), ble spilt inn i et studio i garasjen hjemme hos Emitts foreldre. Foruten å lage alle låtene, produserte og spilte han de fleste instrumentene selv, noe som er mer enn imponerende med tanke på at han kun var 20 år da han slapp den første plata.

At Emitt ble rammet av den britiske musikkinnvasjonen som rullet verden rundt på 60-tallet, og da i særdeleshet The Beatles, hersker det ingen tvil om. Noen ganger er han nesten mer The Beatles enn The Beatles selv. Men det finnes svært mange andre ingredienser i hans musikk, ingredienser som sender tanker til artister som Scott Walker, James Taylor, David Crosby og Creedence.

Emitts bruk av både blåsere og strykere tilfører musikken hans en varme og dybde som er sjelden vare blant dagens musikanter. Måten tamburinene smetter inn både her og der, er med på å gi flere av låtene en herlig framdrift. Og sånn sett kan man hevde at Emitt, som likte seg best på pianokrakken, egentlig bedrev det mange i dag vil definere som powerpop.

Emitt Rhodes største problem var at han hadde inngått en kontrakt med ABC-Dunhill som innebar at han måtte levere to album i året. Noe som skulle vise seg å være en umulighet. Hans selvtitulerte andrealbum tok for eksempel over ett år å fullføre. Noe som igjen resulterte i at selskapet saksøkte ham for $250 000. En helt vanvittig sum penger på den tiden.

Etter fire år og i en alder av kun 24, pakket Emitt solokarrieren ned i en kiste på loftet. En skattekiste som i dag befinner seg på «The Emitt Rhodes Recordings (1969-1973). Spør du oss er andreplata,«Emitt Rhodes», en sann klassiker alle musikkelskere bør eie.

Da Emitt Rhodes i 2016, etter over 40 år på sidelinja, dukket opp med et flunkende nytt album, «Rainbow Ends», hadde han alliert seg med toppfolk som Chris Price, Jason Falkner, Nels Cline og Aimee Mann.

Noe som funka aldeles utmerket. For den godeste Emitt lagde fremdeles besnærende vestkystpop, som med noen få unntak, understreket at han fremdeles var vår mann. Om musikken kan minne om musikk skapt av kremartister som Jackson Browne, James Taylor, Eagles, Boz Scaggs, Jimmy Webb, Steely Dan, Warren Zevon og The Beach Boys? Absolutt og definitivt!

I går døde Emitt Rhodes, kun 70 år gammel. Han er allerede savnet.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1673