Americana-perler på rekke og rad

Plateanmeldelse: Margo Cilker – «Valley Of Heart’s Delight» (album, 2023)

Det finnes country, og så finnes det Country. Oregon-artisten Margo Cilker tilhører definitivt sistnevnte. Du skal ha fulgt godt med i timen om du fikk med deg Cilkers platedebut i 2021, «Pohorylle». Her i Popklikk har vi hatt henne i kikkerten siden debuten.

I årevis har Margo Cilker turnert hyppig både i USA og internasjonalt, og det er fruktene av dette arbeidet vi får høre nå. Det er som om Margo Cilker har en egen kilde hun kan øse av, og fra denne kilden kommer det country/americana-perler på en snor.

Åpningssporet «Lowland Trail» og «Keep It On A Burner» er begge strålende, klassiske americana-låter. Sistnevnte med herlige blåsere. Den svært treffsikre tekstforfatteren Cilker kommer til sin rett på denne plata. Sangene er gjerne fylt av nostalgi, og Margo synger ofte om rotløshet, om å bryte opp fra barndommens dal (Valley of Heart’s Delight var et navn ofte brukt om Santa Clara Valley, California, før moderne industri raserte naturen. I denne dalen vokste Cilker opp før hun flyttet til Norh Carolina).

/ Looking for a lowland trail / Got hills to climb in my own sweet time / Looking for a lowland trail /

Det er forresten lenge siden jeg hørte en plate så lite produsert som dette. Alle instrumentene høres ut som akkurat det de er. Alt fra kassegitaren til trommene, alt sammen er helt uten filter, kun råbra spilt. Produsent og trommis Sera Cahoone (Sub Pop), som også produserte debutalbumet, har også fått fornyet tillit. Margo har utvilsomt har hørt på både Lucinda Williams, Townes Van Zandt og Gillian Welch.

«I Remember Carolina» er rett og slett en fest av en reels-aktig countrylåt hvor Margo summerer opp sin omflakkende tilværelse som turnerende artist. «Steelhead Trout», er bortimot like festlig i Margos og bandets kyndige hender. «Mother Told Her Mother Told Me» skinner også på plata, men det er den nyeste singelen «With The Middle» som er platas spydspiss. Her har Cilker skrevet en sår klassiker av en americana-låt, en drøm av en melodi som kommer høyt opp på listene når året skal oppsummeres. Temaet er universelt uansett hvilken planet du befinner deg på:

/ What do I do with the middle / Between the coffee and the wine / The part of the day when my heart says / I won’t do it this time /

Plata rundes av med den utrolig fine «All Tied Together», som en kjærlig håndsrekning til Cilkers opphav og barndoms dal. Skiva er så forrykende god at den burde gi alle de andre Margo’ene både i innland og utland noe å tenke på. Stay on that lowland trail, Margo!

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 195