Årets funn!

Plateanmeldesle: Billy Tibbals: «Stay Teenage» (EP, 2023)

Denne samlinga på seks låter er noe av det beste jeg har hørt så langt i år. Tibbals, som flyttet fra England til Hollywood i 2014, har laget en herlig miks av glamrock, rock og softpop som sitter umiddelbart for sånne som meg. Godt hjulpet av produsent Chris Robinson (Black Crowes) gjenskaper Tibbels det beste fra musikken jeg hørte på 70-tallet. At han har latt seg inspirere av artister som Bowie, Sparks, New York Dolls, Dwight Twilley og The Rubinoos, er neppe et dristig tips, men så lenge Tibbals står mer enn godt nok på egne ben, er inspirasjonskildene kun som et gode å regne. 

Åpningslåta, «Hollywood Baby», er et nydelig eksempel på hvordan Tibbals leker seg seg fram til musikalske gullkorn; en låt som settes i gang av tangenter og strykere for så å kaste seg inn i et mer rocka utrykk. Neste låt ut ut, «Best Day I Ever Had», er en uimotståelig rocker Alice Cooper ville vært stolt av om den hadde dukket opp i hans sanseorganer sånn cirka 1972. Svært  energiske og melodiøse «Hurt So Bad» og «All For You», dundrer avgårde før plata avsluttes med «Three in the Morning» og «Foreverland», to innbydende ballader der strykere og balansert bruk av el-gitarer og tromming, løfter låtene opp i de himmelske sfærer. 

Med tanke på at Billy Tibbals kun er 21 år, og at «Stay Teenage» er hans debutalbum, fremstår han for undertegnede som årets funn så langt. For med tanke på at låtene han har laget så langt i sin korte karriere, er så til de grader fullendte, er det stor grunn til å tro at Tibbals er et talent av de sjeldne. Noe man også kan si om brødrene D’Addario i The Lemon Twigs, som lager musikk hentet fra den samme inspirasjonskildene som Tibbels musikalske univers. Stay tuned, folkens!

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1645