Årets musikalske funn

Plateanmeldelse: Bull – «Engines Of Honey» (album, 2024)

For noen uker siden sende Popklikk-Espen (junior) meg følgende beskjed på Messenger om bandet Bull: «Verdens beste band som ingen har hørt om fra York». 

Og som vanlig hadde junior rett, for Bull er så langt årets musikalske funn for meg. Et band som akkurat har sluppet sitt andre album, «Engines Of Honey», som bandets vokalist og gitarist Tom Beer beskriver på følgende vis: «The album is fun, messy and hopefully memorable and varied.»

Noe som stemmer på en prikk, for det er lenge siden jeg har hørt en plate fylt med så mange sprudlende låter som flyter litt i flere retninger. I all hovedsak snakker vi om melodiøs og frisk janglete indiepop der el-gitarene ofte får hugge til litt her og der, men det er ingen tvil om at bandet også er sterkt inspirert av både powerpop og britpop. 

Foruten nevnte Beer, består Bull av Dan Lucas (gitar), Tom Gabbatiss (trommer),  Kai West (bass) og Beers søster Holly Beer (keyboard og vokal). En gjeng som stortrives sammen og som ikke er redde for å leke seg seg i studio. At plata, som ble spilt inn i både Amsterdam og York, er produsert  Remko Schouten, kjent fra sitt samarbeid med blant annet Pavement, er også hørtbart, for tidvis skrangler låtene avgårde på særdeles sjarmerende vis.

At bandets to grunnleggere, Tom Beer og Dan Lucas, som gikk på skole sammen, også har hentet inspirasjon fra The Modern Lovers, The Kinks, The Pixies, Blur og Dinosaur jr., opplever jeg som meget sannsynlig. På en av platas fineste øyeblikk, «Head Exploder», går tankene ganske raskt i retning av Dinosaur Jr. og J Masics magiske lek med elektriske gitarer. Og da er jo ikke veien langt til Pixies musikalske univers.

Men i motsetning til de to ovennevnte bandene, har Bull også et iboende britiske gen der bruk av  for eksempel fløyte dukker opp både titt og ofte som på ultrasjarmernde låter som «Imaginary Conversations» og «Crick». 

Plata starter med med den svært fengende poplåta «Start A New», før kraftpakka «Head Explorer» forsetter ferden før spretne og svært lekne «Red Rooves» overtar. Og deretter er der bare å fortsette og henge på folkens, for dere kommer neppe til å høre en mer uimotståelig og sprudlende plata på lang, lang tid. 

I forbindelse med debutalbum «Discover Effortless Living», som også er svært hørbart, uttalte Tom Beer følgende: «But music-wise, we just want to make people happy – that’d be great.» Noe de definitivt har lyktes med på begge platene de har sluppet så langt i karrieren. 

Sjekk ut plata her:

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1624