Årets nedtur!

Fem år er gått siden Popklikks journalister debuterte på Peace & Love festivalen i Borlänge. I år snakket vi om å gjøre comeback. Så klarer hele forbanna festivalen å gå konkurs!

Det er bittert. Kanskje mest for arrangøren og gründer Jesper Heed som aldri får realisert den 15. festivalen. Og kanskje må de droppe hele festivalkonseptet som avholdes ved skimetropolen Falun.

Men selvsagt aller, aller mest skuffende for oss selv;-), som ikke får gjensyn med Håkan Hellström. Han har jo offentlig erklært at han elsker Popklikk.

Den ukronede svenskekungen av nostalgisk gladpop med tyngre tekster vinner hver gang han entrer offentligheten. Med sjarm, ydmykhet og nysgjerrighet er han langt fra den blaserte popkjendisen han kunne ha vært. Allerede i 2008, da vi jobbet i ABC Nyheter, var han den skandinaviske versjonen av en gresk gud.

Det var en ekstrem kontrast til en ‘has-been’ som Johnny Rotten som forsøkte å vri den siste saften ut av punk-konseptet på samme festival i 2008. Drøyt 30 år etter gjennombruddet med Sex Pistols fremstod han til forveksling lik medlemmer av Muppet Show og Teletubbies.

I år skulle arrangøren av Sveriges vesentligste musikkfestival slå skikkelig på stortromma med internasjonale størrelser som Pet Shop Boys, Depeche Mode, Queens of The Stone Age, og Iggy & The Stooges.

I en lengre utredning på egne nettsider forteller Jesper Heed hvordan de siden 2007 har solgt 23.000 billetter i snitt i mai/juni. Når de nå nærmet seg utgangen av den første måneden, var salget kun 9.000. Dermed konkluderte festivalledelsen at det ville være uforsvarlig å selge flere billetter. De løpende økonomiske forpliktelsene var uansett i ferd med å spurte fra dem.

Konkurransen om festivalpublikumet hardner til, også i Sverige. Dette er nok ikke den siste festivalarrangøren som kommer til å gi publikum og artister den deprimerende beskjeden noen måneder i forveien.

Om etterspillet etter konkursen blir fredelig og fylt med kjærlighet, gjenstår å se, men Iggy Pop og hans veteranband har i hvert fall allerede registrert avlysningen:
«We are sorry to hear this news, great peeps with wicked sense of humour worked there.», skriver de på sine Facebook-sider.

Hvil i fred og fremgang. Håper den strålende festivalen gjenoppstår om ikke altfor lenge.

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233