Årets sjarmbombe

Charlie Kaplan: «Country Life in America» (album, 2023)

Charlie Kaplan er muligens kjent for noen som bassist i art-pop-gruppen Office Culture. På Kaplans andre soloalbum, «Country Life in America», bidrar gruppas tre andre medlemmer så det monner. Patrick Kelly på trommer, Winston Cook-Wilson på piano, og Ian Wayne på gitar, en rekke andre instrumenter og som produsent.

På «Country Life in America» serverer New York- baserte Kaplan lytterne et svært lyttervennlig og tilbakelent musikalsk univers fylt med så mye sjarm og så mange musikalske krumspring at man kan bli frelst av langt mindre. 

Kaplan leker seg innenfor et musikalsk landskap som kan minne om en lett blanding av The Replacements, Jonathan Richman og Big Star. Et landskap der elementer av rock, country og folk flettes sammen på fint vis. Låtene er i stor grad bygd opp rundt fengende melodilinjer, gjerne omringet av et litt vindskeivt og upretensiøst lydbilde der både gitarer, blåsere og tangenter sjangler rundt på befriende vis. 

Selvom produksjonen kan fremstå som «tatt litt på hælen»; noe den ganske sikkert ikke er, er musikken fylt med så mye melodiøsitet og varme, at låtene oppleves som små energibomber fylt med et lekende lett overskudd det er vanskelig – om ikke umulig – ikke å bli revet med av. 

«Country Life in America» er noe så sjeldent som et melodiøst og sjarmerende album som tillater seg å sjangle avgårde på sofistikert vis.

Tittellåta, som forøvrig høres ut som en knallsterk The Replacements-låt fra sånn cirka 1984, er bare en av mange svært gode låter på et album der også låter som «I Got It», «Gas Station Batroom», «She Will Stop At Nothing» og «Rockaway» treffer blink umiddelbart. 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1616