Blir ikke bedre enn dette, vettu!

3FA1F8FC-8EDF-4217-896B-48B145034C29Graham Parker and The Rumour: «Squeezing Out Sparks» (1979)

Etter et par fantastiske plater der soulmarinerte blåsere hadde fått boltre seg ganske fritt, bestemte Graham Parker seg for å lage et album med et råere og mer direkte lydbilde. Noe som resulterte i at gutta i blåseseksjonen meldte overgang til The Clash der de bidro på «London Calling» som ble sluppet litt senere på året. Men ikke nok med det, Parker byttet også produsent – ut med Nick Lowe og inn med Jack Nitzsche.

Resultatet ble «Squeezing Out Sparks» – en kraftpakke av et album der Parkers intense og rastløse stemme bakkes opp av et svært energisk og sammensveiset band. Kantete gitarriff, korthugde gitarsoloer og heltente tangenter fyker rett som det er av gårde i et rasende tempo.

Men selv om Parker og gjengen fyrer på flere sylindre enn på sine tre første album, drives musikken fremdeles fremover av en forløsende melodiøs kraft. «Local Girls», «Nobody Hurts You», «Saturday Night Is Dead» og «Protection» er bare to av flere eksempler hvor Parker på forbilledlig vis makter å forene råhet, energi og melodiøse refrenger med svært oppegående tekster.

Gitarene som slipper seg løs på «Don’t Get Exited» er blant høydepunktene på plata. Den korte og hysteriske gitarsoloen, som inntreffer sånn cirka midtveis, gir meg frysninger – hver gang!

På «Love Get’s You Twisted» og «Passion Is No Ordinary Word» skrus tempoet ned et par hakk. Noe som tilfører plata variasjon samtidig som lytteren får hvilt ørene en anelse. På såre, men ekstremt vakre «You Can’t Be To Strong», flettes Parkers vare stemme sammen med akustiske gitarer og dempede tangenter på nydelig vis. De litt atypiske låtene, «Discovering Japan» og «Waiting for the UFOs», gir plata en ekstra twist. To låter som handler om suksessen Parker oppnådde da han og bandet var på turne i Japan, der de, i motsetning til i hjemlandet, framstod som «cutting edge».

Om det finnes perfekte plater, er «Squeezing Out Sparks» definitivt en av dem. Sluppet noen måneder før en annen klassiker, «London Calling», traff verden med et brak.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1668