Da alle snakket om Harry

5ABC454E-8AC1-4C5C-BA2D-4EF4B3A42044Anmeldelse film: «Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talking About Him)?»

Lurer du på hvem Harry Nilsson, som ville fylt 80 år i dag, er, vel så er du ikke alene. Men en gang i verden, sånn cirka 1969-1975, snakket alle om Harry. Og med alle mener jeg enorme mengder platekjøpere og The Beatles. For når The Beatles, og da i særdeleshet John Lennon, uttalte at Harry Nilsson var deres favorittartist, tok det selvfølgelig ikke lang tid før alle visste hvem Harry var.

At Harry ble bestekompis med John Lennon og Ringo Starr resulterte selvfølgelig i at stjernestatusen vokste parallelt med sigarføringen. Noe det heller ikke legges skjul på i «Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talking About Him)?»

Men helt ukjent var ikke Harry Nilsson før The Beatles fikk dilla på musikken hans. Med signaturlåta til den Oscarvinnende filmen «Midnight Cowboy», «Everybody’s Talking», hadde svært mange allerede bitt seg merke i Harry Nilssons usedvanlig fine stemme. Men det var først med plata «Nilsson Schmilsson», og låter som «Without You» og «Coconut», at Harry for alvor ble hot. Sistnevnte må sies å være av den legendariske sorten.

Om du vil vite mer om artisten, festløven, kameraten og familiefaren Harry Nilssen, kan Popklikk trygt anbefale «Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talking About Him)? »

Mannen bak filmen, John Scheinfeldt, har med god margin og godt hjulpet av folk som kjente Harry godt, som for eksempel Yoko Ono, Brian Wilson, Robin Williams, Terry Gilliam, Eric Idle, Randy Newman, Jimmy Webb og Van Dyke Parks, lykkes med å tegne et usentimentalt og nært portrett av en sammensatt og svært talentfull artist.

Liker du underholdende og tidvis absurde historier, er definitivt Harry og vennekretsen hans som skapt for deg.

Når det gjelder Harrys musikk, som titt og ofte dukker opp i filmen, stiller Popklikk seg 100% bak Al Kooper uttalelse: «I am sure he influenced The Beatles, just as much as The Beatles influenced him».

Skjønner?

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1658