Da alle snakket om Harry

Anmeldelse dvd: «Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talking About Him)?»

Lurer du også på hvem Harry Nilsson er, vel så er du ikke alene. Men en gang i verden, sånn cirka 1969-1975, snakket alle om Harry. Og med alle mener jeg enorme mengder platekjøpere og the Beatles. For når the Beatles, og da i særdeleshet John Lennon, uttalte at Harry Nilsson var deres favorittartist, tok det selvfølgelig ikke lang tid før alle visste hvem Harry var.

At Harry ble bestekompis med John Lennon og Ringo Starr resulterte selvfølgelig i at stjernestatusen vokste parallelt med sigarføringen. Noe det heller ikke legges skjul på i «Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talking About Him)?»

Men helt ukjent var ikke Harry Nilsson før the Beatles fikk dilla på musikken hans. Med signaturlåta til den Oscarvinnende filmen «Midnight Cowboy», «Everybody’s Talking», hadde nemlig svært mange allerede bitt seg merke i Harry Nilssons usedvanlig fine stemme.

Men det var først med plata «Nilsson Schmilsson», og låter som «Without You» og «Coconut», at Harry for alvor ble hot. Så hot at han omfavnet det gode liv med så stor kraft og rå energi at enkelte hevder nedturen allerede hadde begynt.

Om du vil vite mer om artisten, festløven, kameraten og familiefaren Harry Nilssen, kan Popklikk trygt anbefale «Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talking About Him)? »

Mannen bak filmen, John Scheinfeldt, har nemlig med god margin lykkes med, godt hjulpet av folk som kjente Harry godt, som for eksempel Yoko Ono, Brian Wilson, Robin Williams, Terry Gilliam, Eric Idle, Randy Newman, Jimmy Webb og Van Dyke Parks, å tegne et usentimentalt og nært portrett av en sammensatt og svært talentfull artist.

Liker du underholdende og tidvis absurde historier er definitivt Harry og vennekretsen hans som skapt for deg.

Når det gjelder Harrys musikk, som titt og ofte dukker opp i filmen, stiller jeg meg 100% bak Al Kooper: «I am sure he influenced the Beatles, just as much as the Beatles influenced him».

Skjønner?

http://www.youtube.com/watch?v=2AzEY6ZqkuE

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1624