Da Young og Springsteen tok en Dylan

Ikke all politikk er kontra-kreativ og lite fruktbar. Noen ganger kan til og med en taper sitte igjen med vinnerlaget. Da John Fogerty, Neil Young, Bruce Springsteen,  Eddie Vedder, Michael Stipe, Jackson Browne og James Taylor stilte opp for John Kerry, ble det fest!

«Two riders were approaching, the wind began to howl»

Under turneen «Vote for Change» var canadieren Neil Young med, selv om han i utgangspunktet var usikker på om han skulle blande seg inn i den amerikanske 2004-valgkampen for å bli kvitt George W.

Den godeste Neil er beryktet for sin ustabile posisjon som politisk meningsytrer. Blant annet fikk han stempelet «Reaganite» etter noen uttalelser på 80-tallet (som han senere hevdet var tatt ut av sammenheng).

I 2003 ga han ut albumet «Greendale» som var en klar protest mot Bush’ USA, slik landet utviklet seg i kjølvannet av 11. september. Statlig overvåkning, brudd på sivile rettigheter, mangel på miljøfokus og overtramp i mediene var viktige temaer i denne politiske rockeoperaen om en fiktiv kystby i California.

«No reason to get excited», the thief he kindly spoke»

Året etter kastet han seg for alvor på anti-Bush-bølgen. Og da han først hadde bestemt seg, ga han som vanlig alt!

Det er ikke ofte «The Boss» spiller annenfiolin på konserter, men hans venn Neil tok grep under Dylans «All Along the Watchtower» For Bruce var det bare å henge med på tempoet til artisten som i 2015 fyller 70, men fortsatt heter Young.

Springsteen selv var svært delaktig i Kerry-valgkampen. Han dukket blant annet opp i Wisconsin foran 80.000 demokrater, og «No Surrender» ble konstant spilt over høytalerne på valgmøtene.

Den nåværende amerikanske utenriksministeren spilte bassgitar i band da han var yngre og fikk rådgiverne sine til å drasse med seg en akustisk gitar under hele 2004-valgkampen. John Kerry har to britiske band som sine største favoritter (Beatles og Stones), og «Abbey Road» er favorittalbumet. Popklikk sjanser på at Kerrys favorittlåt fra Beatles-albumet er «Come Together».

«All along the watchtower, princes kept the view. While all the women came and went, barefoot servants, too.»

Men da er vi altså kommet laaangt ute på de amerikanske viddene. John Kerry ble aldri president, og egentlig var det jo bare videoen til et par eldre storheter vi skulle vist for dere.

Neil Young og Bruce Springsteen sier å være gode venner. Hva med en felles turné? Det er en konsert vi hadde betalt mye for å se.

http://youtu.be/3goJ6YUjE70

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233