Dagens låt: Åpnet et nytt univers

C1C4F8DC-230D-4E6D-8664-A3CE6103F3D5Dagens låt: Guided By Voices – «Offical Ironmen Rally Song»

Pop-perfeksjon, USA før krisene og en varm sommer i Oslo.

Sommeren 1996 var formativ som bare rakker’n for den yngre delen av Popklikk-redaksjonen. Jeg hadde bodd ett år på en fæl hybel før jeg fikk plass i kollektiv med noen av mine beste venner på Skøyen i Oslo. Det var en nydelig sommer det året. Været var topp, det var fotball-EM, masse konserter og sommerjobben på slakteriet på Hasle ga nok tilskudd i kassen til platekjøp og annet morsomt.

I 1996 var verken internett, strømming eller sosiale medier en del av livet vårt. I Norge hadde vi til og med fått vår egen variant av MTV, nemlig ZTV.

Og det var der magien første gang slo meg. Jeg så på ZTVs «alternativ rock»-program og en video med noen typiske amerikanere i slutten av 20-åra som kjørte rundt i en bil. Helt vanlige folk som spilte musikk som slo meg midt i musikkinteressen. Jeg hadde begynt å interessere meg mer og mer for amerikansk indie og lofi og tilliggende herligheter.

Låta var «Offical Ironmen Rally Song» og bandet var Guided By Voices. Hva tittelen skal bety har jeg fortsatt ikke peiling på, men det var allerede da og er fortsatt noe av det fine med GBV som fansen kaller dem: De er helt vanlige fyrer (eller nå mest Robert Pollard, bandets eneste konstante medlem) som omga seg med en form for mystikk. Lange og obskure låttitler på ofte korte, men usannsynlig fengende rockelåter med beina godt plantet i indie-rock og British Invasion. Blant annet.

Men, så var det dette med låter og album. Jeg elsket denne låta, men det tok lenger tid med albumet «Under the BushesUnder the Stars». Inntil jeg fikk en lei sommerinfluensa utpå sensommeren. Jeg lå på rommet, under dyna og lyttet på plata. Nærmest på repeat. Og da satt den til slutt.

«Official Ironmen Rally Song» åpnet et nytt univers av uavhengig, DIY og lofi-estetikk med et utall av band og kule plater. Men, best av dem alle er fortsatt Guided By Voices fra midten av 1990-tallet. Tror jeg tar en lytt!

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 167