Dagens låt: En av sekstitallets heftigste sanger

Dagens låt: Small Faces – «Tin Soldier» (1967)

En av sekstitallets aller heftigste låter – fra et av sekstitallets kuleste band.

Small Faces var inspirerte psykedeliske modstere som verken tok seg selv eller musikken sin veldig alvorlig. Takk for det, gutter! Her kliner de til og hopper bakken ned i et musikalsk drama som griper oppmerksomheten fra første anslag. «Tin Soldier» er en følelsesmessig utblåsning, omtrent som et kumlokk som farer rett til værs. Det anbefales derfor å ta et skritt tilside, og følge begivenheten på noe avstand. En meter vil være tilstrekkelig. Det er en perfekt rock-komposisjon. Jeg tror ikke ordet «låt» på noe vis yder «Tin Soldier» rettferdighet.  

Innspillingen har et engasjement og nærvær av en urkraft, som røsker og river i tre nydelige minutter. Her stemmer alt. Small Faces spilte høyt og behersket denne kunsten som få av sine samtidige. Det formidles med kledelig kjepphøy selvtillit og euforisk spilleglede. Ingenting legges i mellom. Bånn pinne. Stiv kuling. Himalaya! Bare de første førti sekundene før verset begynner, Steve Marriott på full tenning; «Come on!» Etter dette er det bare å holde seg fast – fram til den ekstatiske slutten der Marriott slår fast «‘cause I love you!» Javisst! Det tviler vi ikke et sekund på. Trommis Kenney Jones har nå blitt så gira at han ikke vil gi seg og fortsetter ennå litt. Jeg forstår ham godt.

«Tin Solider» er et høyspent musikalsk drama, som varer nøyaktig like lenge som A-siden på en singelskive skulle gjøre. Marriott skrev opprinnelig ikke sangen for Small Faces. Den ble likevel deres største øyeblikk. Det renner over av friskt ungdommelig overmot og ren inspirasjon, som ble fanget i dette øyeblikket i Londons Olympic Studios, og gitt ut på plate en måned senere.

«Tin Solider» er essensen av alt rocken kunne sies å representerte, mens den ennå hadde relevans. Dette er Steve Marriotts store låt, både som låtskriver og ikke minst som ekstraordinær vokalist. Men tangentmannen Ian McLagan og frøken PP Arnold som korer, har også mye av æren for «Tin Soldier» helt sikre plass i rockens Pantheon. Sjekk gjerne ut YouTube videoen hvis ytterligere bevisførsel føles påkrevet. Jeg for min del; sier ikke mer.

Eivind Sigurd Johansen
Eivind Sigurd Johansen
Artikler: 186