Dagens låt: Kloke hester kan fylle livet med fyr og flamme

Popklikk-dagens-låtDu kan ikke høre på en Nick Cave-låt uten å bli berørt. «Bright Horses» er én av de sangene som har gjort størst inntrykk på meg de siste årene, uavhengig av artist.

Etter at Nick Caves eldste tvillingssønn døde under tragiske omstendigheter i 2015, har den intense artisten blitt enda mer brutalt ærlig. Han er i konstant dialog med sitt publikum på nettsiden «The Red Hand Files». Og på konserter, i tidsepoken før korona, kunne publikum stille ufiltrerte direktespørsmål til den australske veteranen.

Dette skjedde i Oslo Konserthus i mai 2019 hvor han fra flygelet svarte på absolutt alt, inkludert nærgående spørsmål om sønnens død. «Bright Horses» fra dobbeltalbumet «Ghosteen» handler om sønnens død. Og konas oppvåkning.

Les Tormod Reisersens omtale av albumtrilogien fra 2013-2019

Caves tekster sentrerer som vanlig rundt religiøse temaer, med sterke bilder av liv og død, inkludert hyppige innslag av apokalypsen. Vanligvis står sjalusi og hevn høyt på agendaen, men nå synes han å mene at vi alle bør tro på noe for i det hele tatt å overleve. Det behøver slett ikke være religion, men det bør være noe («Oh, this world is plain to see – It don’t mean we can’t believe in something»).

Ikke minst er dette relevant i disse klaustrofobiske pandemitider.

Det er på en måte tilfeldig at jeg trekker frem låten samme uka som den triste meldingen om at hans tidligere kjæreste og co-konspirator i The Birthday Party, Anita Lane, er gått bort.

Samtidig er det ikke det.

I forkant av utgivelsen av dobbeltalbumet døde keyboardisten gjennom nesten 30 år,  Conway Savage, av hjernesvulst. Tragiske hendelser synes å fotfølge Cave som skygger, dystre opplevelser som rammer oss alle, og som Cave tar ut gjennom kunsten sin. For meg er komposisjonene hans som årgangsvin; de smaker bedre etter hvert som jeg forstår dybden av dem…

Tvetydigheten i tekstene er kanskje det mest interessante. I første vers på Bright Horses forteller Cave om kjærlighetens hester i fri dressur, med manene i full fyr – i vers to drar han oss fullstendig ned på jorda; hester er kun hester, og det finnes ingen Gud.

Slik driver forfatteren, skuespilleren, filmkomponisten, artisten, bandlederen, sangeren og låtskriveren Nick Cave oss gjennom det ulendte landskapet kalt livet. Han lover ingen frelse, men legger heller ikke skjul på at vi bør ta skjebnen i våre egne hender, styre livet som best vi kan.

Hør Nick Caves nydelige vokal på Bright Horses, Du kan fort risikere å bli fuktig rundt øynene, du også.

 

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233