Den første punkplata

CFAAA698-65C0-4141-9BC6-C69D6CCCDB31I dag er det 44 år siden Ramones debuterte med klassikeren “Ramones” (1976) og tok tregreps-rocken til nye høyder!

Tekst: Martin Johannessen

Ramones ble dannet i Queens 1974. Navnet Ramones stammer fra et pseudonym som Paul McCartney brukte når han tok inn på hotell; Paul Ramon.

De fikk sin CBGB-debut i august samme år. Etter hvert ble de fast inventar på klubben. Og i 1975 skrev de kontrakt med Sire Records. Seymour Stein i Sire forteller:

“I rented a rehearsal studio for an hour. In 20 minutes, they had gone through about 20 songs. I fell in love with them.”

I de tidlige dagene til bandet da de spilte på CBGB og Max’s Kansas City i New York kunne konsertene vare i bare 20 minutter. Og hvis det var behov for mer, spilte de låtene en gang til.

Plata er spilt inn i Plaza Sound, i etasjen over Radio City Music Hall, i New York med Craig Leon som produsent. Craig Leon produserte også debuten til Blondie som kom senere samme år og debuten til Suicide som kom året etter.

Bandet var proppfull av låter. Johnny Ramone forteller: “We had the songs for the first three albums when we did the first one.”

De brukte ikke mer enn syv dager på et ganske lite budsjett til å spille inn de 14 låtene som fikk plass på plata. Produsenten forteller:

“Until we made the record, they literally hadn’t rehearsed how to end songs.”

To låter kom ut på single; «Blitzkrieg Bop» ble gitt ut tre måneder før plata var i butikkhyllene. «I Wanna Be Your Boyfriend» ble gitt ut i september. Ingen av dem gjorde det særlig bra og kom ikke inn på listene. Men hvem trenger lister når du har fans!

“These guys were not hippies. This was something completely new,” skrev journalisten Legs McNeil.

“I Don’t Wanna Go Down to the Basement” er litt over to og et halvt minutt og platas lengste låt. Sånn må det bli når du skal få plass til syv låter på hver side. Til sammen er plata 29 minutter og 4 sekunder lang/kort.

Jeg fikk med meg konserten med Ramones i kjelleren på Chateau Neuf i 1990 (tror det het The Voice den gangen). Og siden låtene var såpass korte gikk jeg glipp av et knippe hver gang jeg var på dass.

Salgsmessig ble plata en flopp. Den solgte bare ca 6000 eksemplarer i USA det første året. Faktisk tok det 38 år før den solgte til gull i USA (500 000). Men kritikerne elsket dem. The Village Voice skrev: “For me, it blows everything else off the radio.”

I musikkhistorien er plata en bauta og helt klart en av de beste punk-platene ever. Og coveret er like ikonisk som plata.

Det var ikke bare navnet de lånte fra Paul McCartney. De ville ha den samme energien som Beatles hadde på sin debut også. Den ble jo spilt inn i løpet av en lang maraton-session. Rekkefølgenen på låtene til Ramones var den samme som på konsertene. Det skulle være gøy og spontant.

“We recorded the songs in the same order that we played them in our live set at the time,” sa Johnny Ramone. Produsenten skal til og med ha foreslått å spille inn alle låtene som ett spor.

Debuten til Ramones var den første punkeplata. Og den aller beste i manges ører. 14 låter som alle har satt dype spor i musikkhistorien. Da The Clash og Sex Pistols debuterte året etter var Ramones allerede i gang med album nummer to og tre.

Hey Ho Let’s Go – gratulerer så meget!

Anbefaler alle som skal til Berlin en gang å ta en tur innom det veldige kule Ramones Museum i Oberbaumstr. 5.

https://www.ramonesmuseum.com/

Lyttelua
Lyttelua
Artikler: 192